Rodičia, máte zrátané, koľko zaplatíte za pomôcky pre školáka?

Za školské potreby si v porovnaní s predchádzajúcim rokom rodičia žiakov priplatia, zhodujú sa finanční odborníci.

30.08.2019 09:30
dieťa, škola Foto:
Aj váš prváčik sa už teší so školy?
debata

Za školské pomôcky zaplatia viac ako 100 eur, pričom najvyššie výdavky majú najmä tí, ktorí nakupujú veci pre prvákov.

„Z najnovších údajov Štatistického úradu SR vyplýva, že veľká časť školských potrieb medziročne zdražela. Školský zošit v priemere o štyri percentá, poznámkový blok formát A4 či ceruzka o viac ako sedem percent a guľôčkové pero o deväť percent. Približne štvorpercentné zvýšenie ceny sa dotklo aj pastelových farbičiek a výkresov,“ povedala analytička Poštovej banky Jana Glasová. Z prieskumu banky z roku 2017 vyplynulo, že za zošity väčšina rodičov utratí do 20 eur, podobnú sumu na začiatku školského roka investujú aj do peračníka a rovnakú sumu použijú aj pri úhrade písacích potrieb. „Školské potreby pre jedno dieťa tak spolu s prezuvkami stoja od 50 do 150 eur. Skoro tretina opýtaných pritom pociťuje, že výdavky na školské potreby sa z roka na rok zvyšujú,“ doplnila hovorkyňa banky Lýdia Žáčková.

Mnohí rodičia sa pripravujú na nástup svojho prváčika do školy dostatočne dopredu. „Počiatočné nákupy na nástup prváčika či školáka do školy sú mimoriadnym výdavkom v rodine a treba sa naň pripraviť. Pre niekoho sú výdavky vo výške niekoľkých stoviek eur len zanedbateľná suma, iné rodiny však aj to môže dostať do finančných ťažkostí," povedal Matej Kovařík, odborník na financie z Partners Group SK. Podľa neho by sa rodičia školákov nemali ponáhľať s nakupovaním školských potrieb, ale vopred si pripraviť zoznam pomôcok, oblečenia a ďalších vecí súvisiacich s nástupom do školy.

Najviac nakupovania, teda aj najvyššie výdavky, majú rodičia prváčikov. Priemerná cena základných školských potrieb pre prváka sa podľa Žáčkovej pohybuje v rozmedzí od 45 eur a viac v závislosti od vybraných značiek. K tomu treba pripočítať cenu tašky a peračníka, čiže sumu 65 eur a viac. Školáci sa vrátia po letných prázdninách do škôl opäť v pondelok 2. septembra.

debata chyba
Viac na túto tému: #výdavky #škola #žiak #prváčik #pomôcky

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...