Mať deti vás urobí šťastnejšími! Ale až keď po rokoch odídu z domu...

Nemeckí vedci prišli so zistením, ktoré je pre rodičov dobrou a zároveň zlou správou: mať deti ich urobí šťastnejšími, ale až vo chvíli, keď potomkovia odídu z domu.

26.08.2019 07:00
rodina, rodičia, starí rodičia, dôchodcovia,... Foto:
Až keď deti odídu a vytvoria si vlastné životy, pričom však udržiavajú dobré vzťahy s rodičmi, prichádza údajne želaný pocit šťastia a spokojnost.
debata (2)

Píše o tom britský denník The Times s odvolaním sa na prieskum vedcov z univerzity v Heidelbergu, ktorí oslovili 55 000 ľudí nad 50 rokov zo 16 európskych krajín, vrátane Česka.

Pýtali sa ich na ich duševné zdravie, pocit pohody, rodinu a spoločenský život. Ľudia, ktorí mali deti, sa javili šťastnejší, ale platilo to až pre dobu, keď už s nimi ich potomkovia nebývali. Naproti tomu deti v rodine boli spájané s nižšou kvalitou života.

„Na otázku, či deti prinášajú šťastie, nie je jednoduchá odpoveď. Záleží na štádiu života, v akom sa deti nachádzajú,“ povedal The Times vedúci štúdie Christoph Becker.

Vedci zdôraznili, že ich štúdia bola len pozorovacia a nezisťovala príčinu a následok. Becker a jeho kolegovia sa ale domnievajú, že neprítomné deti môžu rodičom pomôcť prekonať stresové udalosti, pretože im poskytujú pocit bezpečia, bez toho, aby vyžadovali neustálu starostlivosť alebo pozornosť. „Úloha dieťaťa ako formy sociálnej podpory sa môže stať dôležitá v neskoršej fáze života jedinca,“ napísali vedci v štúdii, uverejnenej v časopise PLoS one.

Všeobecne podľa vedcov platí, že ako ľudia starnú, mať okolo seba skupinu ľudí, ktorým možno veriť, je zásadné. Žiť v manželstve a mať blízkych, s ktorými si možno pohovoriť o problémoch, je spájané s pocitom väčšej životnej pohody. Neprítomné deti tento pocit ešte umocňujú, ak so svojimi rodičmi udržujú dobré vzťahy, dodal Becker.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #rodina #vedci #spokojnosť #šťastie

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...