Strachy počas tehotenstva? Takto ich porazíte!

Tehotenstvo so sebou prináša neuveriteľne veľa zmien. Je to najväčšie rozhodnutie v živote ženy. Niet divu, že často musí bojovať so strachom. Pozrite sa s nami na to, ako s nimi bojovať.

31.07.2019 15:00
tehotenstvo, nevoľnosť Foto:
To, že tehotenstvo mení telo, je úplne normálne.
debata

Strach z telesných zmien

To, že tehotenstvo mení telo, je úplne normálne. Napriek tomu máme z týchto zmien strach. Predovšetkým ženy, ktoré pravidelne cvičia, strážia si štíhlu líniu a zdravo sa stravujú. Ako sa telo počas tehotenstva mení, je individuálne a zdravou stravou a cvičeniami po pôrode možno telo vrátiť do svojej pôvodnej formy. Vždy by ste mali mať na pamäti, že tehotenstvo a pôrod sú neuveriteľný úspech, na ktorý ste hrdá a svoje telo si vážite za to, čo všetko dokázalo. Niekoľko malých zmien je prirodzených a úplne bežných.

Strach z pôrodu – tokofóbia

Nemusíte byť ani tehotná, pôrod naháňa strach väčšine žien. Pravdaže, môže byť traumatickým zážitkom, ale tiež to môže dopadnúť nad očakávanie dobre. Veľa mamičiek hovorí o momente, kedy si mohli prvýkrát popestovať svoje bábätko, na bolesť a starosti okamžite zabudli. Ak ste zdravá a neexistujú dôvody, ktoré vám bránili otehotnieť, nemusíte panikáriť, bolo by to neopodstatnené. Strach z pôrodu možno prekonať aj vďaka psychologickej pomoci.

Strach zo zmien vo vzťahu

S príchodom dieťaťa sa mení aj náš každodenný život. Musíte si s manželom na seba nájsť čas a bude náročnejšie užívať si ho vo dvojici, no nie nemožné. Aj sexuálny život sa môže spočiatku zmeniť, pretože chuť na sex sa môže doslova vypariť. Veľa spolu hovorte aj strachoch, len tak sa môže partner dozvedieť o tom, čo vás trápi. Na začiatku sa musíte obaja obmedziť a uznať, že máte ako pár na seba menej času. To však neznamená, že to tak bude navždy. Rýchlo si vybudujete svoju sociálnu sieť, obklopíte sa starými rodičmi, priateľmi, alebo si nájdete opatrovateľku, ktorá sa na chvíľu postará o bábo a vy si doprajete čas, ktorý tak veľmi potrebujete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pôrod #bolesť #tehotenstvo #strach #trauma #tokofóbia

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...