Po tonách kozmetiky naše vlasy krajšie nebudú! Ale plastov v koši pribudne

Nakúpiť, nakúpiť a znova nakúpiť... Čo potom? Jednoducho vyhodiť. Ak sa však pozriete do odpadkového koša, zistíte, koľko vecí, ktoré z našej domácnosti putujú do kontajnera, sa v ňom ani ocitnúť nemuselo.

02.07.2019 11:00
debata

VIDEO: Aké hlúposti nájdeme v odpadkovom koši? Čo by sme mali obmedziť a čo nahradiť, aby sme produkovali menej odpadu?

Video

Jeden človek na Slovensku vyprodukuje v priemere takmer 400 kilogramov komunálneho odpadu ročne. K tomuto nelichotivému číslu prispievame my všetci, aj nakupovaním vecí, ktoré sú častokrát zbytočné. Ak sa pozrieme na stránku iniciatívy Zero Waste, práve „odmietnutie toho, čo nepotrebujeme“, je jedným z bodov filozofie spomínanej iniciatívy.
Tými ďalšími sú:

  • Zredukuj, čo skutočne potrebuješ
  • Znovu použi a oprav
  • Zrecykluj, čo nemôžeš odmietnuť, zredukovať či znovu použiť
  • Skompostuj zvyšok

Nakúpiť a vyhodiť – ak sa však pozriete do odpadkového koša, zistíte, koľko vecí, ktoré z našej domácnosti putujú do kontajnera, sa v ňom ani ocitnúť nemuselo.

„Pre mňa osobne je najväčšou zbytočnosťou kupovanie balenej vody, najmä v lokalite, v ktorej žijeme, kde si ju jednoducho môžeme napustiť do pohára priamo z vodovodného kohútika,“ uvádza Zuzana Mačurová z iniciatívy Zero Waste Bratislava. „Ďalšou zbytočnou položkou bola pre mňa kozmetika. V koši som našla mnoho ‚vylepšovákov‘, ktoré ma presviedčali, že keď si to či ono nanesiem na vlasy, tak budú krajšie či žiarivejšie.“ Viac o tom, čo nenakupovať či ako sa zariadiť ekologickejšie napríklad v kuchyni, si pozrite v rozhovore pre TV Pravda (v článku hore).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odpad #Kos #plášť #zero waste #Zuzana Mačurová #komunálny odpad

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...