Vety, ktoré pri komunikácii s dieťaťom nepoužívajte!

Večné porovnávanie či dokonca vyvolávanie strachu? Na takéto výchovné metódy zabudnite.

28.06.2019 09:30
Dieťa, hnev, krik, hádka, mama Foto:
Ste nahnevaná? Vety smerom k dcére aj tak zvažujte.
debata

Prečo nemôžeš byť ako tvoja sestra/brat?

Večné porovnávania dostáva deti pod enormný tlak a vyvoláva v nich neistotu. Čokoľvek urobia, vždy je tu niekto, s kým sa nedá súperiť. V dieťati len rastú komplexy, má nulové sebavedomie. Treba pochopiť, že každé dieťa má svoje tempo a inú povahu – čo išlo súrodencovi ľavou-zadnou, je pre iného náročnou skúškou.

No počkaj, toto ti večer ešte bude ľúto

Dieťa má mať rešpekt, ale nie strach z rodičov. Vyhrážky vedú výchovu celkom iným smerom, než by sme chceli. Ak treba vyriešiť nejaký problém, treba to urobiť hneď a v kľude, nie otáľať niekoľko hodín. Ak na riešenie problému nemáte čas tu a teraz, jeho riešenie môžete odložiť, ale dieťa by nemalo prežiť celý deň či dokonca dni v strachu z nejakého trestu.

Prestaň už plakať, nie si malá/malý

Žiadne pocity by nemali byť pre deti zakázané. Pracujte radšej na získavaní dôvery, aby sa vám dieťa v ťažkej situácii zdôverilo. Plače? Tak ho zrejme čosi trápi. Je to čas, kedy mu treba ukázať, že ste tu preňho a s jeho trápením mu viete pomôcť. Aj vtedy, ak ide z vášho pohľadu o maličkosť, ono to môže vidieť celkom inak. Zákaz prejavovať city môžu viesť k psychickým poruchám.

Vždy sú s tebou iba problémy

Áno, ste nahnevaná, pretože v škole sa opäť čosi zomlelo a vaša ratolesť bola pri tom. Dieťa počuje z vašich úst kritiku spôsobom, ktorá mu hovorí, že ani nabudúce sa nemusí snažiť, pretože slovo „vždy“ mu hovorí jasne – už je zaradené niekde, odkiaľ sa „nikdy“ nedostane.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výchova #radosť #potomok #súrodenec

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...