Dostáva sa dieťaťu dostatok vašej pozornosti? A čo, ak nie?

Deti si pýtajú celú našu pozornosť. Ale to môže byť pre rodičov naozaj náročná úloha.

03.04.2019 09:00
rodina, mama, otec, dieťa, dcéra, výlet,... Foto:
Koľko pozornosti venujete vašej ratolesti?
debata

Práca, domácnosť, trocha času pre seba – aj to musíme popri našich ratolestiach stíhať. Ako dnešní rodičia napĺňajú potreby detí po pozornosti a netrpia deti nezáujmom zo strany rodičov? Na to sa zameral výskum Univerzity v nemeckom Bielefelde, do ktorej sa zapojilo 1083 detí a 1 091 rodičov.

V prieskume na otázky odpovedali deti a rodičia a ich odpovede sa následne vyhodnocovali. Týkali sa napríklad toho, či pociťujú podporu od rodičov, ich pocit bezpečia, to, ako sa cítia po emocionálnej stránke či ako sú spokojné počas bežného dňa, čo sa záujmu zo strany rodičov týka.

V jednej odpovedi sa deti v rozmedzí 6 až 11 rokov zhodli – išlo o to, že by si želali, aby mali počas dňa rodičia na nich viac času. Každé tretie dieťa vo veku od 6 do 11 rokov a každé piate dieťa vo veku od 12 do 16 rokov uviedlo, že nepociťujú zo strany rodičov dostatočný záujem.

Deti, ktorým rodičia nevenujú dostatok pozornosti, trpia. Ako uvádza štúdia, nedostatočná pozornosť zo strany rodičov u detí spôsobuje znížené sebavedomie, menej dôvery k dospelým aj Ľu'dom okolo seba, menej spokojnosti so životom ale aj menej empatie voči pocitom iných."

Výsledok štúdie hovorí jasnou rečou: „Absencia pozornosti smerom k deťom je pre ich rozvoj rovnako vážnym problémom ako život v chudobe.“ To, ako deti vnímajú pozornosť rodičov podľa štúdie nesúvisí s tým, v akom type rodiny žijú – či ide o výchovu dvoma rodičmi alebo jedným rodičom, dokonca ani od toho, či je rodina majetnejšia alebo má financií menej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #výchova #pozornosť

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...