Komunikácia s vaším dieťaťom? Zabudnite na strohé slová nie a neviem

Strohé odpovede či časté zahriaknutie? Vylepšite komunikáciu s vašou ratolesťou, tu sú tipy.

29.03.2019 13:00
Dieťa, hnev, krik, hádka, mama Foto:
Ako lepšie komunikovať s dieťaťom?
debata

Je neuveriteľné, ako skvelo si sa to naučil…

Ak sa vaše dieťa nevzdalo napriek počiatočnému neúspechu, zaslúži si pochvalu aj povzbudenie. Aj trocha obdivu z vašej strany. Táto veta sa dá použiť pri mnohých aktivitách, dokáže vašej ratolesti pomôcť pri zdolávaní ďalších prekážok či úloh. Jazda na bicykli, kotrmelec, písanie prvých písmen či prerozprávanie niektorej z obľúbených rozprávok…

Pouvažujem nad tým, dobre?

Vyhnite sa striktným „nie“ či „neviem“. Dieťa má milión otázok a rovnaký počet žiadostí. Občas dostáva vás ako rodiča pod tlak, pretože svoje túžby vyjadruje veľmi nástojčivo. Ale vy si s odpoveďou môžete dať načas – dieťaťu najskôr vysvetlite, že o danej veci chcete popremýšľať. A naozaj, nechajte si vašu odpoveď prejsť hlavou skôr, než by ste odpovedali strohé „nie“ či „neviem“. Do vášho rozmýšľania môžete zapojiť aj dieťa, vhodnými otázkami sa spoločne môžete dopracovať k odpovedi.

Čo si o tom myslíš ty?

Od detí sa môžeme učiť aj my, dospelí. A pre ne je dôležité poznanie, že aj na ich názore vám záleží. Pýtajte sa ich na otázky, ktorými sa ako rodina zaoberáte celkom bežne – napríklad: Čo budeme robiť cez víkend, Kam by sme vyrazili na dovolenku, Na aký film sa vybrať a prečo… zapojíte dieťa do rozhodovania o spoločných veciach, vypočujete ho, bude cítiť, že na jeho slovách vám záleží. nebude sa následne báť komunikovať s dospelými ani s rovesníkmi, pretože bude zvyknuté, že ľudia okolo neho ho vypočujú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #zákaz #odpoveď #komunikácia

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...