O koľko spánku denne oberajú deti matky a o koľko otcov?

Ak ste mamou malého dieťaťa, asi zívate o čosi častejšie ako v časoch, keď ste boli ešte bez potomka.

27.02.2019 09:00
spánok, čas, dieťa, budík Foto:
Ako je na tom so spánkom vaša ratolesť?
debata

Novorodenci a batoľatá sa starajú o spánkový deficit rodičov. O tom nikto nepochybuje. Ale o nič lepšie v tomto smere nie sú ani o čosi staršie deti. O tom, o koľko spánku rodičov ich ratolesti oberajú, sa pozrel aj prieskum Univerzity vo Warwicku vo Veľkej Británii. Podľa nej trvá až šesť rokov, kým sa čerství rodičia opäť nastavia na spánkový režim aký mali skôr, než sa stali rodičmi.

Horšie sú na tom matky, ako sa uvádza v prieskume psychologického inštitútu spomínanej univerzity. „Ženy trpia po narodení dieťaťa spánkovým deficitom viac ako muži,“ píše sa v prieskume. Je to celkom prirodzene spôsobené tým, že ženy svoje dieťa dojčia, čím napĺňajú jeho základné potreby. Počas prvých šiestich mesiacov sa tak matky musia potýkať s nedostatkom spánku v značnej miere. Zároveň sú spánkovému deficitu viac vystavení rodičia prvorodených detí, než skúsenejší, viacnásobní rodičia.

Počas prvých troch mesiacov po narodení dieťaťa podľa štúdie spia ženy v priemere denne o hodinu menej ako pred jeho narodením. Pri otcoch je to menej „len“ o 15 minút. Aj pri deťoch v rozmedzí štyroch až šiestich rokov spánkový deficit stále pretrváva – pri ženách je to 20 minút, pri otcoch 15 minút menej ako pred príchodom potomka na svet.

Pre štúdiu vedci použili odpovede 2 541 žien a 2 118 mužov, dáta sa zbierali v rozmedzí rokov 2008 až 2015.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #rodičia #spánok #deficit spánku

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...