Otcovská dovolenka neprospieva len deťom! Čo prináša dospelým?

Máte po boku partnera, s ktorým sa o výchovu a starostlivosť o potomka delíte rovnakým dielom?

27.02.2019 13:00
otec, tato, dieťa, materská dovolenka Foto:
Vychutnajte si čas s vašou ratolesťou!
debata

Nastúpil váš partner po skončení materskej dovolenky na otcovskú? Z takéhoto modelu profitujú nielen deti, ale aj dospelí. Čo hovoria štúdie?

Niekoľko štúdií potvrdilo, že otcovia, ktorí so svojimi ratolesťami trávia viac času, sú nielen šťastnejší, ale aj produktívnejší. V priemere žijú dokonca dlhšie ako tí, ktorí sa venujú na plný úväzok práci. Muži, ktorí si vychutnajú otcovskú dovolenku, zároveň vidia vo svojom živote väčší zmysel.

Ďalší prieskum hovorí, že ženy, ktoré môžu o výchove potomkov bez zábran a kedykoľvej hovoriť so svojimi partnermi, sú emocionálne viac „v pohode“. V duchu motta, že trápenia nie sú také veľké, ak ich máte s kým zdieľať, pomáha obom rodičom, ak sa môžu o náročnejších obdobiach súvisiacich s výchovou detí s niekým podeliť. Rodina potom žije spokojnejšie.

Ak si otec a mama starostlivosť o potomstvo podelia a muž zostáva na otcovskej dovolenke po žene, ani jeden z nich nemusí kariérne strádať niekoľko rokov. Majú tak rovnaké šance napĺňať svoje ambície mimo domu a ani jeden z rodičov sa tak nebude cítiť dlhodobo „odstrihnutý“ od kariéry.

Deti, o ktoré sa otcovia viac zaujímajú aj starajú, majú neskôr menej predsudkov, čo sa týka deľby úloh v domácnosti. Navyše, často sú takéto deti menej konfliktné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #otec #rodič #otcovská dovolenka

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...