Buďte slobodnejšia, žite tu a teraz! Čo ešte môžeme odpozorovať od detí?

Viac radosti zo života? Robte to ako deti, nechajte sa nimi inšpirovať.

16.01.2019 15:00
leto, dovolenka, slnko, slnečné okuliare,... Foto:
Otvorte oči a tešte sa zo sveta naokolo ako deti.
debata

Žite tu a teraz

Čím sme starší, tým viac žijeme v minulosti či budúcnosti. Zaoberáme sa tým, čo bolo, plánujeme veci na niekoľko mesiacov dopredu, kupujeme v predstihu dovolenky, plánujeme nákupy. Ale na čo zabúdame? Že život beží tu a teraz. vezmite si príklad z vašich ratolestí – len zriedkakedy si plánujú, čo budú robiť prvý týžýdeň nasledujúceho mesiaca. Čo bolo včera ich takisto zaujíma veĺmi málo – ich chvíľa je tu a teraz, momenty si vychutnávajú tak, ako prídu. Nie, nemusíte prestať myslieť na budúcnosť ani sa navždy zriecť minulosti – ide len o intenzívnejšie uvedomenie si toho, čo sa deje v mojom živote tu a teraz. Krásne chvíle nikdy neodkladajte na potom, prežite ich v momente, kedy sa dejú.

Nechajte city plynúť

Stále si zachovávate svoju tvár – nech sa vo vašom vnútri deje čokoľvek, vy navonok nereagujete. Chce sa vám kričať od radosti – ale zadržíte, lebo nechcete obťažovať okolie. Máte chuť poriadne sa vyzúriť, ale opäť to v sebe potlačíte… Prečo? Ak ste v kruhu blízkych či priateĺov, nemusíte svoje city stále držať na uzde, prejavte svoju ľudskú tvár, nie ste predsa robot. Iste, ak sa vám v práci čosi nevydarí, nehodíte sa zúrivo o zem ani nezačnete kopať okolo seba, ale hnev či rozčarovanie prejaviť môžete. Ak má dieťa dôvod na obrovskú radosť, teší sa celou svojou bytosťou. Ak mu na zem spadne posledný kopček zmrzliny, vyroní aj slzu. Skúste nechať emóciam aj vy voľný priechod – budete sa cítiť slobodnejšie.

Obdivujte maličkosti

Kedy ste sa pozreli na snehovú vločku, ktorá vám práve pristála na rukavici? Aký krásny má tvar a ako rýchlo sa rozplynie? Ako rýchlo dokážu po oblohe „letieť“ mraky a aké množstvo úžasných tvarov pri tom vytvárajú… Ak máte malé dieťa, má na vás tisíc otázok – pre vás takých bežných, pre dieťa výnimočných. Niečo extra totiž vidia okolo seba stále a tieto veci ich neskutočne fascinujú. Doprajú si čas, aby sa nimi kochali, nikam sa neponáhľajú, len sledujú. A sú pri tom spokojné, že objavujú či vidia niečo krásne. Skúste sa na svet okolo vás, ktorý sa vám zdá byť taký obyčajný, pozrieť detskými očami. A doprajte si čas, aby ste sa ním kochali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #emócie #prítomnosť

+ Začnite jesť pravidelne v menších dávkach, budete sa cítiť lepšie.
Na darčeky nemusíte míňať peniaze, pokúste sa...

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...