Živé zviera pod stromček? Pozor, zvažujte dôkladne - toto treba vedieť!

Ak plánujete kúpiť vašej ratolesti či napríklad do domácnosti štvoronohého miláčika, dobre to zvážte a premyslite si to. Upozorňuje na to aj zvieracia ombudsmanka Zuzana Stanová.

20.12.2018 09:00
zvieratá, psy, pes, domáci miláčikovia Foto:
Ročne skončí tesne po Vianociach okolo 200 nových zvierat v útulkoch. Dôvodom je, že sa stali neželaným darčekom.
debata

Podľa štatistík iniciatívy Zvierací ombudsman každoročne v útulkoch, v škatuliach pred bránami útulkov a vyhodených v kontajneroch končí okolo 200 živých vianočných darčekov. „Deväťdesiat percent z nich sú psy, lebo sú najnáročnejší na chov,“ hovorí Stanová.

Chovať psa je podľa nej naozaj vážne rozhodnutie aj na 15 rokov. „Zbaviť sa ho vyhodením je protizákonné. Navrhujem preto, aby sa ľudia pred kúpou poradili s odborníkom o tom, či a aké zvieratko by pre nich bolo vhodné, a aby zvážili iný typ darčeka,“ radí Stanová.

V prípade, že sa ľudia chcú zvieraťa zbaviť, zákon jasne hovorí o formách zodpovednosti. „V prvom rade sa treba poradiť s odborníkom a hľadať spôsoby, ako si zvieratko nechať, pretože väčšinou sa ho chcú zbaviť z banálnych dôvodov ako napríklad, že sa vyprázdňuje alebo hryzie papuče,“ konštatuje Stanová.

Od septembra tohto roka zákon považuje psa za cítiacu bytosť a nie vec, čo bolo predtým. Nad majiteľmi, ktorí sa budú chcieť zbaviť zvieraťa, visí hrozba sankcie až do 400 eur.

„Ľudia sú netrpezliví, príliš skoro to vzdávajú a prenášajú zodpovednosť na niekoho, kto ju vôbec mať nemá. To sú útulky, ktoré musia situáciu riešiť dobrovoľníkmi a z minimálnych darov, ktoré dostávajú,“ doplnila.

Zákonný spôsob, ako sa zbaviť zvieraťa, je podľa nej predať ho či mu nájsť nového majiteľa, ktorý bude schopný zabezpečiť vhodné podmienky na chov. „Ak by ho človek chcel dať útulku, je to možné len so súhlasom útulku na základe dohody a človek je povinný kompenzovať náklady na starostlivosť o zviera,“ uzatvára zvieracia ombudsmanka.

Najčastejšie chyby:

  • nesprávne zvolené plemeno psa (často sa páči deťom, lebo ho videli v televízii, no rodina nezvládne jeho temperament)
  • nedostatočná reflexia podmienok pre život zvieraťa (rodičia často zabúdajú na možnosti aj kapacity – či už ide o priestor pre život, podmienky chovu, ale aj ekonomické faktory)
  • absencia odborného pohľadu (pred kúpou zvieraťa je dôležité konzultovať situáciu s veterinárom či znalcom zvierat a jednotlivých plemien – napríklad pri psoch. On dokáže odporučiť vhodné plemeno, prípadne pomôže voľbu dôkladne zvážiť alebo vás naviesť na inú cestu)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #rodina #pes #Vianoce #odborník #darček #zviera

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...