Aj batoľa môže trpieť depresiou! Ako sa prejavuje?

Depresia u dospelých býva veľmi často podceňovaná. Čo však povedať, keď ide o celkom malé dieťa?

05.12.2018 09:00
dieťa, lekár, pediater, preventívna prehliadka Foto:
Počili ste už o depresii celkom malých detí?
debata

Pre väčšinu z nás je vždy ťažké si predstaviť, že by dieťa, zvlášť maličké, mohlo trpieť depresiami. Hoci to býva výnimočné, depresie sa môžu objavovať už od narodenia, píše francúzsky denník Le Figaro.

Avšak je to porucha, ktorá vyžaduje účinnú liečbu. Ako ukazujú štúdie, rodinná psychoterapia, ktorá je určená pre rodičov detí od dvoch do siedmich rokov, ktoré vykazujú známky poruchy správania, je u depresívnych detí v predškolskom veku účinná.

„Tým, že identifikujeme depresiu čo možno najskôr a pomôžeme dieťaťu, aby zmenilo spôsob prežívania emócií, je možné zmeniť priebeh depresie,“ uvádza profesor Joan Luby, hlavný autor štúdie uverejnenej v časopise American Journal of Psychiatry.

Predovšetkým je potrebné vedieť, že depresia môže vzniknúť hneď po narodení, hoci to je výnimočné. „Niektoré deti sa rodia bez chuti k životu, bez životného elánu. Často to je anorexia, ktorá nás na to upozorní. Títo kojenci nemajú chuť sať materské mlieko. Môžu to však byť aj pasívne deti, ktoré stále spia, oveľa viac než ostatné deti ich veku,“ vysvetľuje profesorka Marie-Rose Morová, riaditeľka domu pre dospievajúcu mládež pri klinike Cochin v Paríži.

Potom sa depresia prejavuje oneskoreným vývojom a neschopnosťou komunikácie. Deti si nedokážu sadnúť alebo sa samé obliecť. Sťahujú sa do seba, oddeľujú sa od okolitého sveta. Ak depresia nasleduje po nejakej udalosti, rodičia môžu pozorovať akýsi zlom vo vývoji dieťaťa. Deti potrebujú človeka, na ktorého sa môžu upnúť, sú veľmi závislé od prostredia, v ktorom žijú. Iste nás napadne, že dieťa môže poznačiť úmrtie v rodine alebo rozvod rodičov. Avšak aj situácia oveľa menej dramatická je pre deti niekedy veľkou skúškou.

„Liečila som ročné dieťa, ktoré ochorelo na depresiu po náhodnom odchode pestúnky, ktorá sa o neho starala. Tej zomrela matka, nedokázala tejto udalosti čeliť a tak odišla od dieťaťa, bez akéhokoľvej vysvetlenia. Dieťa sa stiahlo do seba, bolo úplne tiché, hoci sa predtým hralo a žvatlalo,“ hovorí profesorka Marie-Rose Morová.

Ďalšou častou rizikovou situáciou pre deti je hospitalizácia. „Nie je normálne, keď u veľmi malého dieťaťa, ktoré bolo hospitalizované, pozorujeme prerušenie vývoja,“ varuje profesorka Marie-Rose Morová. Akonáhle je však detská depresia diagnostikovaná, lieči sa našťastie dobre pomocou terapie prispôsobenej tomuto veku.

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #liečba #depresia #hospitalizázia

+ Začnite jesť pravidelne v menších dávkach, budete sa cítiť lepšie.
Na darčeky nemusíte míňať peniaze, pokúste sa...

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...