Takto sa počas Vianoc elegantne vyhnete konfliktom a hádkam!

V niektorých rodinách to už tak býva... Čím väčšia skupina sa na sviatky zíde, tým väčšia je šanca, že sa niektorí členovia pochytia. Toto sú tipy, ako sa tomu na Vianoce vyhnúť.

06.12.2018 13:00
rodina, vianoce, večera Foto:
Klasickou témou, pri ktorej sa vždy ľudia pohádajú, je politika.
debata

Sú istí členovia rozvetvenej rodiny, ktorých celý rok nevidíme – až počas sviatkov. Ak sa k tomu pridruží malá miestnosť, alkohol, prípadne nuda, „oheň môže byť na streche“. Často povieme niečo, čo okamžite oľutujeme, nemysleli sme to tak, stalo sa… Tento rok si môžete dať väčší pozor.

S kým mám oslavovať Vianoce?

Aby ste sa vyhli už prvej hádke, dôležitá je odpoveď na otázka, s kým vlastne chcete stráviť Vianoce. Niektoré kombinácie môžu byť totiž výbušné. Keď sa nad tým poriadne zamyslíte a niektorým ľuďom vopred úprimne poviete „nie“, môžete sa hádkam vyhnúť. Možnosťou by bolo aj „oddeliť“ od seba ľudí, ktorí „si nerozumejú“. Ak viete, že teta Mária neznáša strýka Petra, našťastie máme tých sviatočných dní niekoľko a vy sa s nimi môžete so všetkými stretnúť – s každým v iný deň. Nikto nebude urazený.

Vyjadrite priania a buďte úprimná!

Chystáte sa tráviť Štedrý večer so súrodencami a rodičmi? Bude si to vyžadovať malú organizáciu. Dohodnite sa na sviatočnom menu, navrhnite, čím prispejete. Inak vám hrozí, že budete 24. decembra urazená v kuchyni, lebo aj švagrinka prinesie majonézový šalát, brat so sestrou kapustnicu, alebo že bude jedla príliš veľa a práve to vaše nezachutí najlepšie.

Neočakávajte veľa

Pozvali vás na Vianoce? „Naštelujte“ sa do pozitívnej nálady a vopred si premyslite, čo môže dopadnúť zle, alebo ako veľmi vám budú liezť na nervy tetine reči (poznáte ju nejaký ten piatok). V prípade, že pozývate vy, je dôležité, aby sa všetci cítili dobre. Buďte uvoľnená a nepokúšajte sa o to, aby bolo všetko perfektné. Vždy niečo nevyjde a je to v poriadku! Ideálne Vianoce existujú skutočne len vo filme.

Vyhnite sa citlivým témam

Klasickou témou, pri ktorej sa vždy ľudia pohádajú, je politika. Premyslite si preto poriadne, s kým sa ocitnete pri jednom stole a jednoducho sa tešte na pár harmonických hodín. Určite neotvárajte témy o utečencoch, politike či teroristických útokoch, hlavne ak neviete, aký názor na ne majú prítomní. V prípade, že tieto témy vytiahne niekto z prítomných, zdržte sa komentára a ďalej ich nerozvíjajte. Snažte sa zmeniť tému.

Smiech je najlepšia medicína

Humor má (podobne ako hudba – takže nechajte vždy pekne znieť vianočné koledy), úžasnú schopnosť. Napriek tomu, že ste pre to urobili všetko, prišlo k dramatickému výbuchu? Čo spravíte? Najprv sa pokojným hlasom porozprávajte s oboma stranami, potom sa pokúste nájsť niečo, čo vyvolá úsmev na tvári, prípadne celú obývačku rozosmeje. Týmto štýlom sa rýchlo rozplynie napätie. Možno, že to problém nevyrieši, ale aspoň zničíte tú bombu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hádka #konflikt #Vianoce #koledy #smiech #príbuzní

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...