Ako sa vyhnúť vianočnému stresu? Urobte si dobrý plán

Behanie po obchodch deň pred Vianocami? Nakupovanie predražených hlúpostí? Tento rok to urobte inak!

14.11.2018 17:00
Vianoce, výzdoba Foto:
Ak si veci naplánujete, vianočný stres vás neprevalcuje.
debata

Do Vianoc zostáva ešte necelých šesť týždňov. Zdá sa vám to ďaleko? Pozor! Ak ich chcete prežiť v pohode, bez stresu v peňaženke či pod stromčekom, plánujte s predstihom. Poradí Linda Gergeľová, finančná odborníčka z PARTNERS GROUP SK.

Plánujte. Urobte si plán nákupov a vianočný zoznam

Ešte predtým, ako sa vrhnete do víru nákupov, v pokoji si ujasnite, čo a komu chcete darovať. Urobte si zoznam darčekov, ktoré plánujete nakúpiť, a zoznam obchodov, kde darčeky získate. Nebudete sa tak túlať z obchodu do obchodu a nakupovať impulzívne to, čo zbadáte a míňať zbytočne peniaze.

Naplánujte si váš rozpočet a držte sa ho

Staré porekadlo hovorí – prikrývajte sa takou perinou, na akú máte. Skúste si dopredu stanoviť a vyčleniť z vašich rodinných financií sumu, ktorú si môžete dovoliť minúť na sviatky a neprekročte ju.

Naplánujte si vianočné nákupy na dva mesiace a dve výplaty

Odložte si z novembrovej a decembrovej výplaty časť peňazí a nakupujte priebežne počas oboch predvianočných mesiacov. Premyslené, plánované nákupy nám umožňujú lepšie sa rozhliadnuť po možnostiach, alternatívach a cenách.

Plánujte tiež s finančnou rezervou po Vianociach

Myslite tiež na finančnú rezervu. Aj po sviatkoch predsa musíte zabezpečiť bežný chod vašej domácnosti.

Najväčším rizikom Vianoc sú emócie

Klaďte si pri nakupovaní kritické otázky, niekoľkokrát. Pre nákupné správanie v predvianočnom období je príznačný fenomén tzv. emočných nákupov. Ľudia kupujú veci, ktoré by inak nekúpili, a za ceny, ktoré by za ne inokedy nezaplatili. Často to robia s nezmyselným odôvodnením: „Veď sú Vianoce…“.

Vyhýbajte sa úverom. Keď už si požičiavate, rátajte, či si to môžete dovoliť

Nezadlžujte sa kvôli Vianociam. Prikrývajte sa perinou, na ktorú máte. Ak i napriek tomu siahnete po úvere (pôžička, spotrebiteľský úver, debet na kreditnej karte) stanovte si vopred, koľko budete po Vianociach mesačne schopní splácať z rodinného rozpočtu. Neberte si úver kvôli maličkostiam a na nákup potravín. Platí totiž, že čím nižšia je pôžička, tým vyšší úrok zaplatíte. Ak sa zadlžujete, robte to len na nákup vecí, ktoré skutočne potrebujete a ktoré budete využívať dlhodobo.

Porovnávajte ceny

Dnes si už vďaka internetu viete veľmi ľahko porovnať, kde sú aké ceny a či svoj darček zbytočne nepreplatíte.

Nepodľahnite vianočným zľavám

Nenechajte sa nalákať na rôzne vianočné zľavy a skvelé kúpy. Držte sa svojho vianočného zoznamu.

Nakupujte cez internet

Ceny rovnakých darčekov na internete sú často nižšie, či prinajmenšom rovnako vysoké ako v kamenných obchodoch, navyše vám tovar doručia až domov. Niektoré tovary, napríklad počítače, kúpite cez internet dokonca až o tretinu lacnejšie. Počet ľudí, ktorí nakupujú vo virtuálnych obchodných domoch z roka na rok stúpa. Pripravte sa teda na to, že tesne pred Vianocami môže doručenie darčekov trvať o niečo dlhšie ako zvyčajne.

Hand-made darčeky – buďte alternatívni voči vianočnému konzumu

Nezabúdajte, že hodnota darčeka sa neurčuje podľa toho, koľko stojí. Často urobí radosť maličkosť a fakt, že ste si spomenuli. Existuje množstvo kníh či webových stránok s návodmi, ako urobiť darček vlastnoručne (napríklad z textilu, papiera a podobne). Nemyslite si, že je to výlučne doména školopovinných detí a skúste zapojiť svoju fantáziu.

Využite vianočné odmeny

Peniaze „navyše“ použite na oddlženie či vytvorenie rezervy, nie ďalšie zadlženie. Vianočné odmeny si málokto odloží. V tom lepšom prípade ich ľudia minú, v tom horšom použijú ako akontáciu pri nákupe na splátky, čím sa vďaka vianočnej odmene zadlžia. Pozor, nerátajte s odmenami vopred, resp. nemiňte ich skôr, ako vám prídu na účet.

Bezúročný úver zvyčajne nie je zadarmo Reč je o kreditnej karte. Pri dodržaní určitých podmienok je táto pôžička zdarma. Musíte však vrátiť peniaze do doby, ktorú stanoví banka. Väčšinou je to 40–45 dní. Dôležitý je však 40/45-dňový cyklus banky, nie dátum odkedy si požičiate. Väčšina ľudí však túto lehotu nedodrží a potom platí nemalé úroky, preto s kreditnou kartou veľmi opatrne.

Bankové spotrebné úvery sú bezpečnejšie

Ak potrebujete väčší objem peňazí, obráťte sa radšej na banky a využite spotrebný úver. Vyhnite sa nebankovým pôžičkám a „rýchlym formám“ získania peňazí. Ich ponuky sú lákavé, ale veľmi drahé a častokrát ich nesplácanie vymáha exekútor.

Nepodľahnite zdanlivo výhodným pôžičkám

Môžu vás vyjsť veľmi draho. Len nízky úrok nie je zárukou výhodnosti. Dávajte si pozor na poplatky aj dobu splatnosti. Dobre si prečítajte zmluvné podmienky. Všímajte si ročnú percentuálnu mieru nákladov -, číslo, ktoré vyjadruje sumu úveru a dobu, na ktorú je poskytnutý, spolu so všetkým poplatkami, ktoré s touto transakciou súvisia. Aby ste vianočný darček nemuseli splácať ešte niekoľko ďalších sezón.

A ešte: Kupujte darčeky priebežne počas roka

Tento prístup vyžaduje určitú dávku finančnej disciplíny, ale môže sa vyplatiť napríklad pri kupovaní kvalitných značkových vecí v sezónnych výpredajoch. Takto dokážete ušetriť až 70 percent z ceny darčeka. Skúste sa teda už teraz pripravovať na Vianoce 2019.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #peniaze #nákupy #stres #Vianoce

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...