Koľko nás stoja Vianoce? Nákupy pod vplyvom emócií sú najhoršie

Vianoce sa nezadržateľne blížia - aké sú nákupné zvyky Slovákov? A čo financie? Ako sa na očakávané sviatky pripravujeme a kde robíme chyby?

11.11.2018 11:00
vianočné nákupy, darčeky, drobnosti Foto:
Nákup darčekov si poriadne premyslite.
debata

Podľa prieskumov sa necelá polovica Slovákov sa pripravuje na Vianoce posledný mesiac, dva pred nimi. „Stále však až tretina z nás si necháva nákupy na posledné dva týždne. Ženy sú pri plánovaní sviatkov disciplinovanejšie. Na rozdiel od mužov má väčšina z nich darčeky nakúpené týždeň pred Štedrým dňom. Zato tretina mužov si necháva darčeky na posledné dni tesne pre Vianocami,“ uvádza Monika Remiašová z Nadácie PARTNERS, pre ktorú realizovala prieskum agentúra Focus.

Vianoce predstavujú finančnú záťaž pre každú rodinnú peňaženku. V tomto čase rastie aj zadlženosť Slovákov. Viac ako tretina z nás si nešetrí na vianočné nákupy a necháva ich na posledné dni pred sviatkami. I napriek tomu je aj 6 týždňov pred Vianocami stále čas pripraviť sa na nákupný ošiaľ, udržať rodinný rozpočet na uzde a užiť si sviatky nielen vo finančnej pohode.

Pravidelné sledovania vianočného nákupného správania Slovákov v posledných rokoch potvrdzujú, že priemerne minieme na nákup darčekov 150 – 200 eur. Najčastejšie nakupujeme kozmetiku, hračky, knihy, oblečenie, veci do domácnosti či kuchyne, ale aj mobily, elektroniku a elektrospotrebiče. Treba si však uvedomiť, že vianočné nákupy nie sú len nákupy darčekov. Vianočný rozpočet v sebe skrýva viacero položiek. "Do nákupného účtu na sviatky musíme počítať aj ďalšie položky, ako sú pečenie vianočných koláčov, vianočný stromček a výzdoba, značnú položku tvorí hostina nielen počas Štedrého večera, ale aj v ďalšie sviatočné dni,“ spresňuje Linda Gergeľová z PARTNERS GROUP SK a dodáva: "Priemerný vianočný nákup tak môže vyjsť minimálne na 400 eur. A to ešte nerátame náklady na cestovanie na sviatky domov, či návštevy rodiny.“

Vianoce a nákupy spojené s nimi sú nákladmi, ktoré sú dodatočnou mínusovou položkou v rodinnom rozpočte, s ktorou treba počítať a plánovať ju. Určite by však nemali ohroziť domáci rozpočet a ani byť dôvodom na zadlženie sa. Odborníčka radí odkladať si na Vianoce počas celého roka. Pri sume 34 eur mesačne je ľahšie našetriť si sumu 400 eur.

Viac ako tretina Slovákov (39 percent) tvrdí, že si počas roka netvorí rezervu či už na dovolenku, alebo ani na nákup vianočných darčekov. Našetriť si na Vianoce aj za pár týždňov do sviatkov je možné a reálne. „Odporúčaná suma, ktorú je vhodné na vianočné darčeky minúť, je maximálne suma, ktorú si odkladám na rezervu na neočakávané aj očakávané výdavky mesačne, a to 10 percent z mesačného príjmu. Možnosťou je tiež "uskromniť“ sa v spotrebe v mesiacoch november a december. O to viac môžem obdarovať svojich blízkych,“ hovorí Linda Gergeľová.

Najväčším rizikom Vianoc sú emócie. I keď urobiť radosť a obdariť svojich blízkych je nesporne vznešená emócia, ide však ruka v ruke s neracionálnym míňaním, spontánnym nakupovaním a zadlžovaním sa. "November a december sú z pohľadu čerpania spotrebiteľských úverov najsilnejšie mesiace v roku,“ hovorí Maroš Ovčarik, z Finančného kompasu: "Lákadlom pre Slovákov sú najmä prečerpanie na kreditných kartách a rôzne formy spotrebiteľských úverov.“

Potvrdzuje to aj aktuálny prieskum, v ktorom sa štvrtina Slovákov vyjadrila, že ak bude treba riešiť nevyhnutne a krátkodobo nejaké nákupy, na ktoré nemá peniaze, požičia si peniaze „zdarma“ z kreditnej karty a vráti ich v stanovenom termíne. "Pri čerpaní úverov na spotrebu treba dávať pozor aj na riziko nesplácania. Práve pri spotrebiteľských úveroch a kreditných kartách toto riziko v posledných rokoch stúpa,“ dodáva Maroš Ovčarik. Je dôležité preveriť si, aké sú úrokové sadzby pri úveroch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #financie #Vianoce #zvyky

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...