Dávate pozor na to, čo deti hľadajú na internete: Čomu podľahli naše deti?

Internet je pre deti veľkou nástrahou. Možno aj preto prekvapí, že až 63 percent rodičov nerieši obmedzenie prístupu detí na určité stránky.

08.11.2018 11:00
mobil, internet, kyberšikana, študent, žiak Foto:
Svet tabletov či smartfónov je dnes už bežným pre najmladšiu generáciu. Obsah toho, čo si deti pozerajú, často vôbec nie je kontrolovaný rodičmi.
debata (2)

Toto číslo vyplynulo z prieskumu v susednom Česku a z prieskumu je tiež jasné, že ak sa rodičia rozhodnú obmedziť prístup svojho potomka na internet, dôvodom sú stránky s erotickým, násilným či nenávistným obsahom.

Doba internetová

Prvý kontakt s mobilným telefónom alebo tabletom majú dnešné deti v útlom veku. Rodičia im dotykové zariadenia často požičajú už po prvých narodeninách. Nechtiac sa tak podieľajú na rozvoji ich závislostného správania. Vlastný mobil potom deti dostávajú s nástupom do školy.

Deti si veľmi rýchlo osvojujú zručnosti spojené s modernými technológiami a internetom. Rodičia za nimi v tomto smere výrazne zaostávajú. „Vyše 80 percent z nich má základné užívateľské zručnosti – zvládnu napísať e-mail, používať sociálne siete alebo nakúpiť tovar online. Väčšina rodičov, nie je technicky schopná zabezpečiť, aby sa ich dieťa nedostalo k škodlivému obsahu na internete,“ uviedol vedúci výskumného tímu a zároveň vedúci Centra PRVoK PdF Univerzity Palackého v Olomouci Kamil Kopecký.

Rodičia sa tiež správajú nebezpečne

O nejakú formu obmedzovanie času stráveného online sa síce snaží takmer tri štvrtiny rodičov, väčšina z nich sa však spolieha predovšetkým na vzájomnú dôveru a ústnu dohodu. Rodičia nedokážu správne vyhodnotiť riziká v online prostredí, ktoré ich potomkom hrozí. Nielen preto, že na internete nie sú technicky príliš zdatní, ale aj preto, že viac ako polovica z nich na ňom nič rizikového doteraz nezažila. Dokonca sa sami mnohokrát správajú v online svete nebezpečne – podľa prieskumu napríklad pätina z nich zdieľa fotografie, na ktorých sú ich deti čiastočne obnažené a je možné určiť ich identitu.

Youtube, nová závislosť

Jedným z fenoménov detského online sveta sú YouTuberi. Svet detí sa ale v tomto ohľade so svetom ich rodičov výrazne míňa. Hoci deväť z desiatich rodičov aktívne videá na YouTube sleduje, iba 15 percent z nich sleduje aktívne aj youtuberov. Ich deti pritom svetom youtuberov žijú, až 60 percent z nich ich sleduje pravidelne, 40 percent rodičov sa k nim aspoň občas pridá. Väčšina rodičov hodnotí youtuberov negatívne, ich sledovanie ale deťom nezakazujú a v zásade ani neobmedzujú.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #internet #rodina #rodičia #obsah #obmedzenie #zdatnosť #škodlivý

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...