Plánujete jesennú dovolenku? Dovoľte aj deťom, aby rozhodli o jej programe

Už v momente, keď si sadnete spoločne za stôl a začnete uvažovať o dobrodružstvách, ktoré spoločne prežijete, dávate dieťaťu signál, že na jeho slovách záleží.

16.10.2018 09:00
rodina, rodičia, deti, radosť, šťastie, jeseň Foto:
Čo váš čaká počas jesennej dovolenky?
debata

Čaká vás jesenná dovolenka, pár dní, ktoré strávite spolu s vašimi ratolesťami? Určite už máte čo-to naplánované, aktivity, ktorým sa budete počas dovolenky venovať. Ale zapojili ste do týchto plánov aj predstavy vašich detí? Už menšie deti – 5 až 6-ročné, dokážu povedať, čomu by sa chceli s vami venovať.

Áno, aj takýmto spôsobom spoznávate ich záujmy. Vyrážate napríklad na pár dní do niektorej z európskych metropol? Nemusíte všetko naplánovať iba vy a dieťatu plán cesty povedať len tak, medzi rečou. Posaďte sa s vašimi ratolesťami za stôl a napríklad na internete im ukážte obrázky mesta, ktoré navštívite. Pri prezeraní fotografií ich nechajte rozhodnúť, čo by si chceli pozrieť na vlastné oči a čo pre ne až také zaujímavé nie je. Možno budete ich voľbou ako rodičia prekvapení.

Pre deti je to signál, že ich túžby počúvate a takisto, že ich slová beriete vážne. Už čas, ktorý strávite spoločne za stolom plánovaním, je pre ne znak spomalenia a pohody. Namiesto príkazov, čo všetko treba pred odchodom na dovolenku urobiť, sedíte s čajom za stolom a tešíte sa na spoločné výlety. Deťom dávate nielon slovo, ale aj silu rozhodovať. Uvidíte, ako vážne svoju úlohu vezmú a ako sa budú vo finále tešiť, keď ich dobrodružstvo spoločne zrealizujete.

Samozrejme, že nie všetky detské nápady sa dajú uskutočniť – ale ani v prípade, že sú plány vašej ratolesti až priveľmi vzdialené od reality, nereagujte smiechom. Spoločne nahlas uvažujte, prečo ten-či ktorý nápad nie je možné uskutočnot a vaše argumenty by mali byť pre dieťa zrozumiteľné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #rodinná dovolenka #plánovanie dovolenky

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...