Chlapček? Dievčatko? Odpoveď dajú mužove gény!

Ovplyvniť pohlavie nenarodeného dieťaťa je často spojené s rôznymi trikmi a poverami.

16.10.2018 11:00
rodina, domov, strecha, dom, bývanie Foto:
Genetické rozdelenie je dôvodom, prečo je počet žien a mužov na svete pomerne vyrovnaný.
debata (2)

A hoci sú niektoré z tipov aj vedecky podložené, nikto nenašiel skutočný kľúč k určeniu pohlavia. To však neznamená, že vedci túto otázku ďalej neskúmajú…

Nová štúdia univerzity v Newcastle analyzovala gény otcov. Vedci zistili, že mnohé súvisí s genofondom rodičov. Aké jednoduché! Mužovi s viacerými bratmi sa narodí skôr syn a mužovi s viacerými sestrami skôr dievča. Do analýzy bolo zahrnutých 927 rodokmeňov s viac ako 556.387 infor­máciami osôb. Podľa vedcov sa celkom jasne ukázalo, že rodinná situácia muža môže mať vplyv na pohlavie dieťaťa. Vplyv matky nemožno predvídať.

Sú gény otca také dôležité?

Vajíčko ženy v sebe nesie chromozóm X. Rozhodujúce je, či spermia so sebou prinesie chromozóm X alebo Y. XX poskytne dievča, XY chlapca. Podľa štúdie genetický fond muža určuje, koľko X alebo Y- chromozómov spermie obsahujú. Výskumníci vysvetľujú túto skutočnosť ako „šikovnú“ samoreguláciu biológie. Pretože toto genetické rozdelenie je dôvodom, prečo je počet žien a mužov na svete pomerne vyrovnaný.

Tím podčiarkuje tento bod príkladom: po svetovej vojne sa v mnohých krajinách pozorovalo, že sa odrazu rodilo viac chlapcov ako dievčat. Bola veľká pravdepodobnosť, že otcovi s mnohými synmi sa domov po vojne vrátil aspoň jeden syn. A tento syn mal opäť tendenciu mať viac synov.

Matka sa nedá predvídať

Vedecký tím uznáva, že strana matky sa vôbec nedá predvídať. No ak váš partner, ktorý by mal byť otcom vašich detí, má tri sestry a jeho otec mal tiež len sestry, je veľká pravdepodobnosť, že sa vám narodí aspoň jedna dcéra. Spoliehať sa však na to na sto percent, sa však samozrejme nedá.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pohlavie #gény #rodokmeň #chromozóm #spermie

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...