Prečo by ste tieto otázky mali večer položiť vašej ratolesti?

Škola, kamaráti, učitelia, krúžky - to všetko prináša vašemu dieťaťu množstvo zážitkov, s ktorými sa chce podeliť. Dajte mu tú možnosť.

15.10.2018 11:00
mama, dieťa Foto:
Nájdite si s vaším dieťaťom čas na večerný rozhovor.
debata

Prežil si dnes niečo vzrušujúce?

Keď položíte vašej ratolesti túto otázku, potom určite spoločne nájdete momment dňa, ktorý bol pre vaše dieťa výnimočný. Vďaka tejto otázke ešte raz zažije a vy spolu s ním radosť či vzrušenie z prežitého.

Čo bolo najlepšie na dnešnom dni?

Táto otázka by sa mala stať vaším večerným rituálom. V detskom svete sa počas dňa pritrafí veľmi veľa vecí – niektoré dieťa vníma extrémne pozitívne, iné naopak. Ale potom príde večer okamih, kedy si vaša ratolesť svoje zážitky v rýchlosti premietne a určí, čo bolo pre ňu najkrajšie. Pri tejto otázke ju môžete naviesť aj na to, že sa nemusí vždy stať čosi výnimočné, aby to bolo označené za krásny zážitok. Učíte ju tak tešiť sa aj z maličkostí.

Je niečo, čo si dnes mohol urobiť lepšie?

Otázka je smerovaná už na staršie deti. Nabádate ho k sebareflexii, ktorá môže byť pre deti v mnohých ohľadoch náročná. Nie celkom ešte dokážu priznať, že niečo sa im nevydarilo, deti často svoje schopnosti nadhodnocujú. Touto otázkou mu dávate najavo, že nie vždy sa človeku všetko podarí tak, ako by si predstavoval. A je celkom normálne, stáva sa to predsa aj dospellým, že nie všetko vyjde podľa ich predstáv.

Pomohol si dnes niekomu?

Ak deti dokážu odpovedať na takúto otázku, urobí ich to hrdými na svoje činy. Ak ich budete každý večer povzbudzovať v tom, aby boli schopné urobiť aj niečo pre iných, stane sa to prirodzenou súčasťou ich života.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sebavedomie dieťaťa #rodič a dieťa #večerný rutuál

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...