O peniazoch sa vám s partnerom hovorí ťažko? Mlčať by bolo chybou

Psychológovia tvrdia, že o problémoch s financiami sa vo vzťahu hovorí ťažšie ako o problémoch v sexe.

11.10.2018 07:00
bankrot, úver, peniaze Foto:
Vyhnite sa nepríjemným prekvapeniam, čo sa peňazí týka.
debata

Ak sa predsa len k rozhovoru dvojica odhodlá, zvyčajne nedospeje k uspokojivému výsledku, ale k hádke či napätiu. Jeden z dvojice je zvyčajne vždy sporovlivejší, opatrnejší, zarába menej a podobne. Dospieť v otázke financií k výsledku, ktorý by bol prijateľný pre oboch, je zložité. Preto je dobré začať si nastavovať pravidlá už od momentu, ako začnete bývať v spoločnej domácnosti.

Ako sa teda baviť o peniazoch bez zvytočného stresu či hádok? Peniaze majú na rozdiel od emócií tú výhodu, že sa dajú spočítať. Ak si dohodnete jasné pravidlá, ktoré môžete aj spísať, potom by vaše „finančné“ spolunažívanie mohlo byť celkom príjemné.

Skutočnosť, že ste obaja odhodlaní hovoriť o peniazoch, je pre vzťah dobrým znamením – obaja chcete ísť ďalej spoločne a jasne si uvedomujete, že bez plánovania a dohôd by bolo spoločné nažívanie problémom.

Ako východiskový bod rozhovorov o financovaní spoločných vecí je mať ujasnený váš rozpočet na domácnosť – spočítajte si spoločné výdavky na bývanie, potraviny, energie, benzín… Jednoducho všetko, čo ste sa rozhodli deliť spravodlivo – pol na pol. Ak dodržíte váš spoločný rozpočet, potom je už na každom z vás, ako bude hospodáriť s ostatnými, vlastnými peniazmi.

To je základ, od ktorého sa potom vyvíjavú vaše ďalšie kroky, čo sa financií týka. Ani jeden z páru by však nemal trpieť pocitom, že na vzťah „dopláca“. Je dôležité, aby ste vedeli nielen o svojich príjmoch, ale aj dlhoch či iných záväzkoch, ktoré spočiatku nemusia byť žiadnym problélom. Keď sa vzťah stáva vážnejším, môžu byť už ďalšie finančné záväzky jedného z parnerov kameňom sváru. Preto je dobré v momente, kedy sa rozhodnet epre spoločnú domácnosť, vyložiť na stôl všetky karty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #finančné pravidlá #financie vo vzťahu

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....