Ako dieťa pripraviť na odchod do postele?

Dostať malé dieťa večer do postele si vyžaduje veľa rodičovskej trpezlivosti či vynaliezavosti.

12.09.2018 11:00
dieťa, spánok Foto:
Konečne váš malý anjelik zaspal?
debata

Ak ste rodič dobre poznáte, ako sa váš malý poklad snaží odchod do postele oddialiť stoj čo stoj. A každý večer, stále dookola.

Aby ste sa tesne pred odchodom do postele vyhli stresu, je dobré začať s akýmsi večerným rituálom hodinu pred spaním. Dieťa by počas týchto šesťdesiatich minút už nemalo pozerať televíziu ani sa venovať náročným fyzickým či psychickým aktivitám. Ako rodič si ustrážte, aby u vás v tomto čase už panovala pokojná atmosféra, dieťaťu sa prihovárajte pokojným hlasom.

Mnohým deťom počas tejto hodinky pomáhajú zaužívané rituály, ktoré ich pripravia na noc – večerný rozhovor o tom, čo prežilo alebo na čo sa ráno teší, čítanie rozprávky či spievanie pesničky. Patrí sem aj večerná hygiena. Ak počas tohto času dieťa viac razy objímete, darujete mu pocit bezpečia pred zaspávaním. Mnoho detí má totiž strach z nočného odlúčenia od rodičov a odchod do detskej izby ich stresuje aj z tohto dôvodu. Izba zahalená tmou pre nich nepredstavuje bezpečné miesto, kam by sa chceli pobrať z bezpečia spálne či obývačky – predstavujú si duchov, strašidlá či íné príšery, ktoré sú v ich myšlienkach veľmi živé. Pre deti sú takéto predstavy časté, ale to neznamená, že ich ako rodič nemáte brať vážne. Pred odchodom do postele môžete s dieťaťom ešte „prezrieť“ zákutia izby a tak ho ubezpečiť, že žiadne strašidloo sa nikde neschováva.

2-ročné deti potrebujú počas noci spať 10 až 12 hodín, 3 až 4-ročné deti 9–12 hodín počas noci, 5-ročné deti 8 až 11 hodín. 6 až 8-ročné deti 10 až 11 hodín spánku počas noci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #rituál #spánok #zaspávanie

+ Večerajte a raňajkujte niečo ľahšie, budete sa tak celý deň cítiť lepšie.
Nemíňajte všetky peniaze, ktoré sa vám...

+ Zabudnite na stres a strach, pokúste sa to prekonať.
Budete robiť podvody, nečudujte sa keď to niekto urobí...