Takto porazíte hemoroidy v tehotenstve

Hneď na úvod: Hemoroidy počas a po tehotenstve trápia veľké množstvo žien, mnohým je však nepríjemné o nich rozprávať, preto radšej potichu trpia. Nie je to však ani trápne ani nechutné, je to len jedna z nepríjemných stránok, ktoré môže priniesť tehotenstvo.

19.09.2018 11:00
tehotenstvo, tehotná žena Foto:
Rozprávať o hemoroidoch nie je trápne ani nechutné, je to len jedna z nepríjemných stránok, ktoré môže priniesť tehotenstvo.
debata

Čo sú hemoroidy?

Pod hemoroidmi rozumieme rozširovanie ciev v análnej oblasti, ktoré nie sú síce nebezpečné, zato však môžu byť bolestivé. Ide o tzv. kŕčové žily v konečníku. Väčšina z nich tlačí, pichá alebo bolí, pri návšteve toalety sa možno stretnúť aj s krvácaním.

Lekári pri hemoroidoch rozlišujú medzi stupňami ochorenia. V 1. a 2. stupni tkanivo nepreniká do vonkajšej strany, žena cíti len svrbenie, ktoré sprevádzajú nepríjemné pocity. Hemoroidy 3. a 4. stupňa vychádzajú z konečníka počas stolice alebo pri fyzickej práci a buď ostávajú vonku alebo sa po krátkom čase stiahnu.

Hemoroidy vznikajú počas alebo krátko po tehotenstve prostredníctvom diletácie ciev, zvýšeného tlaku v maternici a zápchy, ktorá často súvisí s tehotenstvom alebo pôrodom.

Prevencia – čo pomáha?

Hemoroidy sú pomerne ľahko liečiteľné. Predísť im môžeme vyváženou stravou bohatou na vlákninu a pitím dostatočného množstva vlažnej vody. Jedzte kašovitú stravu, pite veľa vody a nesladeného čaju.

Čo pomáha pri akútnych bolestiach?

Chladenie
Napríklad vo forme zmrazených vrecúšok naplnených vodou alebo gélových obkladov zabalených do uteráka.

Hygiena konečníka
Pred každou stolicou naneste na postihnutú oblasť mastnú masť a po vyprázdnení si umyte zadok vodou. Nepoužívajte parfumované čistiace prostriedky ani vlhčené utierky.

Špeciálne masti z lekárne
Uskladňujte ich v chladničke.

Tvarohové obklady
Chlad upokojuje a tvaroh, ktorý obsahuje srvátku, zmierňuje bolesť. Jednu až dve polievkové lyžice chladného tvarohu naneste na dámsku vložku a priložte na zadok. Vymeňte pri každej návšteve toalety.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #tehotenstvo #hemoroidy #zápcha #stolica #konečník

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...