Úraz v škole nie je nič príjemné. S deťmi hovorte, treba ich poučiť

Návrat detí do škôl znamená pre rodičov viacero starostí. Na deti totiž v školách čakajú nielen nové zážitky, ale striehnu aj nepríjemné situácie, ako je krádež či úraz.

07.09.2018 15:00
lyžiar, lyžovačka, lyžovanie, zima, pád, sneh,... Foto:
K úrazom dochádza často aj na školských výletoch či napríklad kurzoch ako je lyžiarsky, plavecký a podobne.
debata (1)

Rodičia by preto mali svojim deťom pripomenúť, aby dbali na dodržiavanie školského poriadku, ale aj to, aby nenosili zbytočne pri sebe cennosti a elektroniku.

Situáciám, pri ktorých dochádza k úrazom detí, sa však nedá vždy zabrániť. Zranenia hrozia deťom doma, na športoviskách, ale aj v školách.

Najčastejšie úrazy

Zlomeniny stoja za viac ako polovicou nahlásených úrazov v jednej zo známych slovenských poisťovní. Druhým najčastejším úrazom bolo vyvrtnutie členku alebo kolena (18 %), nasledované narazením (12 %) a pomliaždením (9 %) prstov rúk. Práve prsty rúk sú najčastejšie zraňovanou časťou tela. Až v 37 % prípadov mali deti následkom úrazu poranené prsty na rukách alebo ich články. Pričom pravá strana tela je na úrazy náchylnejšia.

Najčastejšie miesta, kde dôjde k úrazu

Dochádza k nim počas mimoškolských aktivít, ako je školský výlet, či škola v prírode, kedy deti venujú menšiu pozornosť svojej bezpečnosti. Úrazy sa však stanú aj v školách pri nedodržiavaní školského poriadku, či rôznych šarvátkach medzi deťmi počas prestávok. Poisťovne majú skúsenosti s prípadmi, kedy spolužiak strčil do spolužiaka, ten stratil rovnováhu, udrel sa hlavou do stoličky, a tým si vyrazil zub, rozťal čelo, alebo nešťastne spadol na ruku, čím si ju dieťa zlomilo. Inou kategóriou sú zasa úrazy počas telesnej výchovy, kedy napríklad dieťa počas skoku do piesku zle doskočilo a vyvrtlo si členok.

Ako sa tomu vyhnúť?

Hádky a doťahovanie patria k detstvu, deti by však mali myslieť na to, že múdrejší ustúpi. Vyhnú sa tak úrazom. Čo sa týka krádeží, ktoré sa tiež zvyknú riešiť cez poisťovne, dieťaťu by mal rodič vysvetliť, že pri veciach platí potrebná miera zodpovednosti. Je dôležité dieťaťu vysvetliť, aby svoje veci nenechávalo v škole len tak pohodené. Ak má dieťa pridelenú svoju uzamykateľnú skrinku, je dôležité, aby tam svoje veci zodpovedne odložilo a skrinku vždy poriadne zamklo.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #krádež #poistenie #dieťa #bitka #škola #rodičia #úraz #zodpovednosť #šarvátka

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...