Prečo by mal mať tínedžer vlastný účet v banke?

Časy, keď si deti sporili do prasiatka a vreckové nosili pri sebe, sú už minulosťou. Podľa odborníkov na financie je dôležité, aby mal tínedžer svoj vlastný bankový účet.

31.08.2018 14:30
vreckové,  dieťa, peniaze, hospodárenie Foto:
Kedy je čas prestať dieťaťu dávať hotovosť?
debata (4)

Okrem iného ho naučí hospodáriť s peniazmi a pomôže mu lepšie sa orientovať vo svete financií v dospelosti. Aké možnosti majú rodičia?

Vreckové, peniaze na narodeniny, šibačky, či odmena za domáce práce alebo dobré vysvedčenie, to sú "príjmy“ detí. Kedy je ten správny čas, aby si ich prestali odkladať do prasiatka a stali sa vlastníkom bankového účtu? "Na začiatok je dôležité naučiť dieťa základným princípom ako hospodáriť s peniazmi, napr. práve formou domácej pokladničky. Akonáhle dieťa ovláda základy matematiky, môžu už rodičia uvažovať nad samotným účtom. Optimálne je začať postupne na začiatku školskej dochádzky. Dieťa v tínedžerskom veku je však určite pripravené na svoj prvý účet,“ odporúča Richard Modrák z Partners Group SK.

Aké možnosti majú rodičia, keď sa obzerajú po účte pre svoju ratolesť? "V ponuke sú účty pre deti s poplatkom, alebo úplne bez poplatku. Existujú napríklad tiež účty fungujúce len za účelom sporenia, či účty s balíčkom určitých služieb, napr. internetbanking, bankovou kartou, cestovným poistením a podobne. Banky lákajú detských "klientov“ na karty s rôznymi grafickými prevedeniami, dokonca je možné mať aj kartu s ľubovoľným vlastným motívom,“ vysvetľuje Richard Modrák. Dôležitejšie ako super vyzerajúca karta je však nastavenie účtu. Napríklad, niektoré banky ponúkajú k detskému účtu alebo karte poistenie straty dokladov a osobných vecí, prípadne aj úrazové poistenie. "Odporúčame vybrať si taký účet, kde nielen vedenie účtu, ale aj platby v obchode a výbery z bankomatu sú bezplatné,“ radí odborník.

Dôležité je takisto, aby ratolesť poznala účel založenia účtu. To znamená, prečo má mať svoj účet, ako ho používať. "Dôležité je naučiť dieťa základné princípy finančnej gramotnosti, ako je zostavenie a stráženie si osobného rozpočtu, naučiť sa šetriť, vedieť si zrátať koľko a na čo potrebuje a naučiť sa plánovať so svojimi financiami,“ odporúča Richard Modrák. Odborníci upozorňujú, že akonáhle dieťa začne používať kartu, má potrebu míňať viac. Jednoducho, platby kartou sú jednoduchšie a menej emotívne, ako keď platíme v hotovosti. Týmto štádiom si musí každý prejsť a je dôležité usmerniť využívanie karty od samotného začiatku.

Rady odborníka: Bezpečné používanie detského účtu

  • Nastavte si aktívny aj pasívny prístup k detskému účtu zo strany rodičov
  • Na začiatku je vhodné nastaviť určité obmedzenie maxima na jednu transakciu, prípadne na deň a mesiac
  • Blokujte niektoré typy operácií, napr. internetové platby, platby v rámci e-shopov, služba Paypall (úhrady bez zadávania PIN kódu) a podobne.
  • Vysvetlite svojmu dieťaťu základné bezpečnostné pravidlá používania platobnej karty (nemať napísaný PIN kód na papieriku, bezpečné zadávanie kódu pri platbe či výbere a iné)

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #účet #financie #tínedžer #vreckové

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...