Aj Adele trpela popôrodnou depresiou. Teraz radí druhým

Žiaľ, popôrodná depresia neobišla ani samotnú speváčku a rozhodla sa túto chorobu destigmatizovať. Na Twitteri vyzýva k tomu, aby ženy depresiu po pôrode brali vážne a otvorene o nej hovorili.

28.08.2018 11:00
Rok 2008: Speváčka Adele na fotografii z New... Foto: ,
Popôrodná depresia sa často podceňuje. Mnoho žien o nej mlčí - hanbia sa, alebo majú pocit viny.
debata (5)

Hovorte o tom, čo cítite

Jej najlepšia priateľka Laura Dockrill trpí od pôrodu svojho syna (narodil sa vo februári) takzvanou depresiou šestonedelia, oznámila speváčka. Čas po pôrode bol vraj pre Dockrill „najväčšou výzvou života“, napísala Adele a odkázala na blogový príspevok, v ktorom jej kamarátka píše o svojich skúsenostiach a náladách po pôrode. Adele vyzýva: „Mamy, hovorte o tom, čo cítite, v niektorých prípadoch môžete totiž zachrániť život svoj, alebo inej osoby. Adele.“

Najhoršie rozhodnutie?

V rozhovore pre Vanity Fair v roku 2016 30-ročná hviezda prezradila, že po pôrode svojho syna v roku 2012 trpela popôrodnou depresiou. Vraj bola dieťaťom doslova posadnutá, no zároveň sa na túto úlohu vôbec necítila. „Myslela som si, že som urobila najhoršie rozhodnutie v mojom živote,“ povedala vtedy.

Podceňovaná

Popôrodná depresia sa často podceňuje. Mnoho žien o nej mlčí – hanbia sa, alebo majú pocit viny. Zvýšené riziko ochorenia majú podľa odhadov ženy, ktoré už zmenami nálad trpeli alebo boli počas tehotenstva depresívne či úzkostlivé. Rizikovým faktorom môže byť aj depresia v rodine.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #pôrod #hanba #popôrodná depresia #šestonedelie #pocit viny

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...