Káva či dovolenka? Počas leta míňajte s rozumom

Možno sa vám zdá, že v lete míňate veľa peňazí. A pritom je práve leto obdobím, kedy môžete výrazne ušetriť. Odborník poradí, ako...

25.07.2018 14:00
žena, zamestnankyňa, peniaze, Foto:
Ako ušetriť počas leta?
debata

Leto prináša aj finančné výhody, vďaka ktorým dokážete ušetriť pár eur. A tie pri rozmýšľaní, plánovaní a disciplíne na konci leta či kalendárneho roka potešia na vašom účte. Ako na to? Peter Predný, odborník na financie z Partners Group SK, má zopár odporúčaní, ako sa po lete tešiť z usporených peňazí.

  • Ak vám príliš nezáleží na destinácii letnej dovolenky a máte radi prekvapenie, využite last minute zájazd a môžete ušetriť aj 50–60 percent.
  • V lete prirodzene šetríte peniaze na vykurovaní, keďže je dlhšie svetlo, aj za energiu na osvetlenie.
  • Cez leto viete ušetriť nemalé finančné prostriedky na strave, nakoľko si viete viac vecí dopestovať doma, lacnejšie kúpiť na trhu či dostať od známych z ich záhradky.
  • Pri návšteve aquaparkov, kúpalísk, rôznych športových zážitkov či predĺžených víkendových pobytov, využívajte poobedné zľavy alebo znížené ceny cez zľavové portály.
  • Viete ušetriť aj na klimatizácii správnym používaním, a to hlavne zatváraním okien, čím zabránite vstupu teplého vzduchu. Dodržiavajte aj optimálnu teplotu. Za zníženie teploty o každý stupeň platíte.
  • Mraznička či chladnička dostávajú v horúcich dňoch zabrať. Vrstva námrazy na stenách o hrúbke 3 mm vie zvýšiť spotrebu energie aj o 75 percent (štatistika SSE). Zbavte sa jej a ušetríte.
  • V lete šetríte na praní či sušení bielizne. Keďže oblečenie má menší objem a vysušia ho aj slnečné lúče, nemusíte použiť sušičku.
  • V lete preferujte na umývanie a sprchu letnejšiu či chladnejšiu vodu, teda aj lacnejšiu. Skúste ju používať i v nasledujúcich mesiacoch. Ušetríte a otužovanie prospieva zdraviu.
  • Odložené peniaze mnoho ľudí využíva v zime, napríklad na kúrenie. Keďže každý vie, že tieto výdavky prídu, treba sa na ne pripraviť.
  • Tip pre pracovitých: Ak si stanovíte zvýšenie príjmu ako prioritu, zoberte nadčasy za kolegov. V lete, keď všetci chcú relaxovať a oddychovať.

Káva či dovolenka?

V priemere si Slovák odloží 97 eur mesačne. Ak by sme sa však mali držať odporúčania odborníkov odkladať si 10 percent z príjmu na rezervu a 20 percent na strednodobé a dlhodobé aktíva, tak pri priemernom príjme, ktorý je na Slovensku, by bolo optimálne mesačne odkladať 217 eur. Každý by si mal pravidelne sporiť peniaze možno aj v menších sumách a týmto spôsobom si vytvoriť návyk šetrenia. Na začiatok človek nemusí začať ani s vysokými sumami. "Keď si dáme ako príklad odkladania 1 euro denne, čo nie je ani cena jedného espressa v kaviarni, tak sa viete ročne dostať na sumu 365 euro. Ak by ste dali 2 eurá, máte na dovolenku,“ povedal Peter Predný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #dovolenka #sporenie

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...