Veľa chlóru môže podráždiť najmä detskú pokožku

Chlór patrí stále k najpoužívanejším spôsobom dezinfekcie vody na kúpanie. Avšak na jeho nadmernú prítomnosť vo vode sú obzvlášť citlivé malé deti, respektíve tie s predispozíciami na vznik alergií.

09.07.2018 17:00
leto, letná dovolenka, slnko, kúpalisko, bazén,... Foto:
Deti milujú v lete vodu, ale rodičia musia myslieť na to, aby ich pokožka nebola podráždená.
debata

„Zvýšená prítomnosť chlóru vo vode sa prejavuje u detí napríklad podráždením pokožky vo forme začervenania alebo ekzému, podráždenia slizníc dýchacieho systému, čo sa prejavuje dráždivým kašľom či podráždenie očných spojiviek v podobe nepríjemného štípania očí, začervenania a slzenia,“ priblížila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

Platná vyhláška pre kúpaliská limituje množstvo chlóru podľa teploty bazénov a prevádzkovateľ kúpaliska musí počas dňa sledovať a dodržiavať povolené množstvá, ktoré sú považované za zdravotne vyhovujúce.

„Prísnejšie limity obsahu chlóru sú stanovené vzhľadom na citlivosť detského organizmu pre bazény im určené,“ poukázal hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Chlór je využívaný najmä pre jeho reziduálny a silný baktericídny účinok voči širokému spektru mikroorganizmov, nízku nákladovosť i praktické používanie.

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #bazén #chlór #podráždenie

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....