Dovolenku si užite, ale dajte si pozor, aby vás finančne nezruinovala

Konečne je to tu! Možno do odchodu na vytúženú dovolenku počítate posledné hodiny či dni.

02.07.2018 11:00
cestovanie, rodina, lietadlo, dovolenka,... Foto:
Dajte si pozor, aby vás dovolenka finančne "nepoložila".
debata

Popri zháňaní posledných vecí do kufra si však nezabudnite premyslieť, ako budete mimo domu narábať s financiami. Plán sa hodí už aj preto, aby ste zbytočne neminuli viac ako si môžete dovoliť a vašu dovolenku následne nesplácali ďalšie mesiace.

Výdavky na dovolenku, to nie je len zaplatenie zájazdu či ubytovania. Dopredu si vyčíslite, koľko peňazí ešte budete potrebovať – nezabudnite na stravu, dopravu na letisko, pri cestovaní autom zohľadnite diaľničné a mýtne poplatky, nákup maličkostí na dovolenke ako kozmetika či nejaké oblečenie, vstup na rôzne atrakcie. A nezabudnite ani na poistenie. Na čo všetko treba, čo sa financií týka, pri plánovaní dovolenky myslieť, poradí Zdenka Ulmann z Partners Group.

Dopredu si dohodnite, ako si dovolenku predstavujete, čo od nej očakávate, čo chcete vidieť, zažiť a podľa toho nastavte rozpočet. To ušetrí veľa negatívnych emócií a sklamaní.

Informujte sa – informácie o vašej dovolenkovej destinácii, aktivitách, službách, cenách, rôznych tipoch čo robiť získate v bedekroch, či na internete, na stránkach cestovných agentúr, ale aj od priateľov a známych.

Urobte si zoznam, ako by mohol vyzerať deň na dovolenke a čo si tam chcete dopriať, načo minúť peniaze a následne prirátať k výslednej sume 20 percent na rezervu na spontánne nápady, či nepredvídateľné situácie.

Poistite sa – správne nastavené cestovné poistenie môže zabrániť, aby sa vám dovolenka neplánovane predražila. Platí základné pravidlo – lepšia je prevencia, ako riešenie nepríjemných dôsledkov.

Vyčleňte si dovolenkové „vreckové“ – stanovte si presnú sumu, ktorú miniete počas dovolenky a dodržiavajte rozpočet, ktorý ste si stanovili.

Majte k dispozícii hotovosť a rezervu na účte – je vhodné mať počas dovolenky časť dovolenkového vreckového v kombinácii – hotovosť v lokálnej mene a peniaze na účte. Ideálne je hotovosť si uložiť do hotelového trezoru a každý deň si vybrať iba sumu, ktorú miniete v ten deň. Pri výbere peňazí z bankomatu si vopred preverte, aké sú poplatky za výber v danej krajine. Nie všetky debetné alebo kreditné karty majú v zahraničí svoj bankomat patriaci pod rovnakú sieť bánk, vtedy môžu poplatky za výber z iného bankomatu zbytočne zaťažiť váš rozpočet.

Vyhnite sa nepremysleným nákupom. Ceny suvenírov sú priamo v dovolenkovej destinácii oveľa drahšie, ako inde. Urobte si zoznam komu a aký suvenír či darček chcete z dovolenky priniesť. Potešte prípadne rodinu a priateľov pohľadnicou, ktorá je opäť v móde.

Nechajte si poradiť od domácich – veľa peňazí sa dá ušetriť, keď budete na dovolenke žiť ako domáci, teda cestovať verejnou dopravou, nakupovať a stravovať sa tam, kde domáci, čo je lacnejšie a často aj kvalitnejšie.

Kreditná karta je dobrým nástrojom pri bezhotovostných platbách u obchodníka, alebo pri rezervácii auta a hotela. Ak ste si museli predsa len krátkodobo požičať cez kreditku, minutú čiastku na nej doplňte čo najskôr, ideálne pred uplynutím konca mesiaca. Vyhnete sa tak vysokým poplatkom a úrokom z omeškania.

Začnite šetriť na ďalšiu dovolenku – dovolenkové nadšenie využite na optimistické dovolenkové sny a odkladajte si každý mesiac sumu, ktorá vám tento sen umožní splniť si na ďalší rok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #financie #plán

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...