Štúdia: Bojazlivé deti znášajú bolesť horšie ako ostatné

Pamätáte sa na tie reči lekárky, keď sme boli deťmi: "Nebude to bolieť, bude to rýchle." Ale čo nasledovalo potom, bola už "iná káva".

06.07.2018 12:00
očkovanie, dievča, dieťa, injekcia, prevencia Foto:
Lokálne anestetiká v náplasti sa už podľa lekára používajú jedna radosť a mali by pomôcť zmierniť bolesti pri pichaní.
debata

Deťom nepomôže

„Čestnosť“, čo sa týka injekcií alebo očkovania, nie je vždy najlepšia, ukázala to najnovšie štúdia z USA. Podľa vedcov nerobia lekári deťom láskavosť, keď im vopred bolesť úprimne oznámia. Naopak. Podľa štúdie cítia deti bolesť podstatne viac, keď s ňou rátajú. Veta „Teraz to bude trochu bolieť“, je síce dobre mienená, deťom však údajne nepomôže.

Štúdia:

Psychologička Kalina Michalska pozorovala zdravé deti, deti s úzkostnými poruchami a dokonca aj dospelých. Špeciálne sondy na predlaktie účastníkov mali rôzne teploty od 34 do 47 stupňov – horúce teploty boli samozrejme vnímané ako bolestivé. Dva rozdielne tóny oznamovali dobrovoľníkom, či ich čaká menšia alebo väčšia bolesť. Výsledok? Všetci účastníci – deti aj dospelí, popisovali väčšiu bolesť, ak im bola vopred oznámená.

Pomôžu lokálne anestetiká

Podľa generálneho sekretára Nemeckej spoločnosti pre detskú medicínu, doktora Burkharda Rodecka treba deťom napriek tomu vysvetliť, že dostanú injekciu a hneď potom si sadnú, pretože bolesť sa bude stupňovať. „Pediater musí byť úprimný, inak mu deti nebudú dôverovať,“ povedal Rodeck pre APA. Lokálne anestetiká v náplasti sa už podľa lekára používajú jedna radosť a mali by pomôcť zmierniť bolesti pri pichaní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #bolesť #úzkosť #úprimnosť #injekcia #lokálne anestetikum

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...