Akú hudbu skutočne milujú bábätká v brušku?

Mnohí veria tomu, že klasická hudba môže pomôcť pri vývine bábätiek v brušku. Ale ako skutočne reagujú malé deti na melódie a zvuky? Nová štúdia ukazuje, že už plody sú ozajstnými hudobnými kritikmi.

02.07.2018 15:00
tehotenstvo, tehotná žena, menštruácia Foto:
V tom, aký význam má na vývoj plodu ozvučenie hudbou, vedci stále nemajú jasno.
debata

Bude počúvať s vami?

Priložíte si slúchadlá na svoje okrúhle tehotenské bruško, aby vašu obľúbenú hudbu počulo aj vaše maličké, ktoré sa o pár mesiacov vypýta na svet. Bohužiaľ, cez brušnú stenu toho veľa nepočuje… Napriek tomu sú si niektoré mamičky isté tým, že by mu hudbu mali púšťať. Na túto problematiku sa pozreli v inštitúte Marques. Odborníci zo španielskej kliniky pre pôrodníctvo, gynekológiu a plodnosť pozorovali ultrazvukom 300 plodov od 18 do 38 týždňa, púšťali im hudbu. Neprikladali však slúchadlá na brucho, ale intravaginálne reproduktory.

Ústa a jazyk ich prezradili

Reakcia maličkých na seba nedala dlho čakať. Bábätká reagovali pohybom úst a jazyka. Výskumný tím vychádzal z toho, že bábätká mohli pohnúť ústočkami a jazykom len pri hudbe, ktorá skutočne stimuluje jazykové centrum mozgu. A ukázalo sa, že 91 percent plodov reagovalo na klasickú hudbu ako Mozart, Bach alebo Strauss. Podobné „nadšenie“ vyvolal však aj rock. Obzvlášť sa páčila „Bohemian Rhapsody“ od Queenu. 90 percent bábätiek pohlo ústočkami a 40 percent vystrčilo dokonca jazýček. Populárna hudba, zdá sa, bábätká príliš neoslovila. Napríklad Shakira so svojou Waka Waka stimulovala len 50 percent drobcov.

Ešte sa nevie…

V tom, aký význam má na vývoj plodu ozvučenie hudbou, vedci stále nemajú jasno. Pretože hoci sú pohyby úst a jazyka v treťom trimestri veľmi nezvyčajné a preto ich možno hodnotiť ako priamu reakciu na hudbu, nevie sa, či sa hudba maličkým páči. Okrem toho má len málo matiek intravaginálny reproduktor.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #jazyk #plod #klasická hudba #ústa

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...