Ako sa počas dovolenky finančne nezruinovať?

Čoskoro to vypukne! Čas dovoleniek, užívania si aj rozhadzovania peňazí. Ale pozor, aby ste po návrate domov neronili slzy. Financie si strážte aj počas vytúženého voľna.

05.06.2018 17:00
dovolenka, rodina, kufor, balenie, cestovanie, Foto:
Aj dovolenka si pýta finančné plánovanie.
debata (2)

Dovolenka, najmä pri viac-člennej rodine, dokáže rodinný rozpočet poriadne zaťažiť. Chceme si ju užiť a dopriať si počas nej všetko, po čom naše srdce zatúži. Obmedzenia idú do úzadia a my neváhame a míňame. Iste, dovolenka súvisí aj so slovom dovoliť si – na pár dní sa stratíme z reality bežného života kamsi za jej hranice. Pozor! Aj počas tohto obdobia je dobré isté finančné zásady dodržiavať. Ktoré to sú? Opisuje ich Zdenka Ullmann, odborníčka na financie z PARTNERS GROUP SK.

Dopredu si dohodnite, ako si dovolenku predstavujete, čo od nej očakávate, čo chcete vidieť, zažiť a podľa toho nastavte rozpočet. To ušetrí veľa negatívnych emócií a sklamaní.

Informujte sa – informácie o vašej dovolenkovej destinácii, aktivitách, službách, cenách, rôznych tipoch čo robiť získate v bedekroch, či na internete, na stránkach cestovných agentúr, ale aj od priateľov a známych.

Urobte si zoznam, ako by mohol vyzerať deň na dovolenke a čo si tam chcete dopriať, načo minúť peniaze a následne prirátať k výslednej sume 20 percent na rezervu na spontánne nápady či nepredvídateľné situácie.

Poistite sa – správne nastavené cestovné poistenie môže zabrániť tomu, aby sa vám dovolenka neplánovane predražila. Platí základné pravidlo – lepšia je prevencia, ako riešenie nepríjemných dôsledkov.

Vyčleňte si dovolenkové "vreckové“ – stanovte si presnú sumu, ktorú miniete počas dovolenky a dodržiavajte rozpočet, ktorý ste si stanovili.

Majte k dispozícii hotovosť a rezervu na účte – je vhodné mať počas dovolenky časť dovolenkového vreckového v kombinácii – hotovosť v lokálnej mene a peniaze na účte. Ideálne je hotovosť si uložiť do hotelového trezoru a každý deň si vybrať iba sumu, ktorú miniete v ten deň. Pri výbere peňazí z bankomatu si vopred preverte, aké sú poplatky za výber v danej krajine. Nie všetky debetné alebo kreditné karty majú v zahraničí svoj bankomat patriaci pod rovnakú sieť bánk, vtedy môžu poplatky za výber z iného bankomatu zbytočne zaťažiť váš rozpočet.

Vyhnite sa nepremysleným nákupom. Ceny suvenírov sú priamo v dovolenkovej destinácii oveľa drahšie, ako inde. Urobte si zoznam komu a aký suvenír či darček chcete z dovolenky priniesť. Potešte prípadne rodinu a priateľov pohľadnicou, ktorá je opäť v móde.

Nechajte si poradiť od domácich – veľa peňazí sa dá ušetriť, keď budete na dovolenke žiť ako domáci, teda cestovať verejnou dopravou, nakupovať a stravovať sa tam, kde domáci, čo je lacnejšie a často aj kvalitnejšie.

Kreditná karta je dobrým nástrojom pri bezhotovostných platbách u obchodníka, alebo pri rezervácii auta a hotela. Ak ste si museli predsa len krátkodobo požičať cez kreditku, minutú čiastku na nej doplňte čo najskôr, ideálne pred uplynutím konca mesiaca. Vyhnete sa tak vysokým poplatkom a úrokom z omeškania.

Začnite šetriť na ďalšiu dovolenku – dovolenkové nadšenie využite na optimistické dovolenkové sny a odkladajte si každý mesiac sumu, ktorá vám tento sen umožní splniť si na ďalší rok.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #financie

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...