Ženy, ktoré sa stanú matkami v neskoršom veku, podľa vedcov žijú dlhšie

Kedy je ideálny čas na prvé dieťa? Názory na túto tému sa rozchádzajú a mnoho závisí aj od osobného nastavenia žien.

16.05.2018 11:00
matka, dieťa, školák, prvák, škola, žiak Foto:
Kedy ste priviedli na svet svoje prvé dieťa?
debata

Samozrejme, veľa zohráva v tejto oblasti aj zdravotný stav budúcej mamičky. Nová štúdia priniesla prekvapivé odhalenie, ktoré hovorí, aby si ženy poslanie matky užili až v neskoršom veku. Prečo?

Portugalská štúdia, pre ktorú zbierali vedci údaje 9 rokov naprieč celou Európou, priniesla nasledovné zistenie: Ženy, ktoré sa stali matkami po tridsiatke, žili dlhšie než tie, ktoré svoje prvé dieťa porodili ako 20-ročné. Príčiny tohto javu však celkom jasné nie sú. Vedci však isté hypotézy majú.

Vedci naznačujú, že dôvodom môže byť to, že ženy, ktoré sa stanú matkami po tridsiatke, majú vyššie príjmy ako tie, ktoré porodia dieťa o desať rokov skôr. Vyššie príjmy aj vyššie vzdelanie môžu podľa nich súvisieť s lepším a zdravším životným štýloch týchto žien, aj s pokojnejším životom v období materstva.

Pravdou je, že ženy, ktoré sa stanú matkami až po tridiatke, už majú kariérne čo-to za sebou a následne aj ich návrat do pracovného procesu môže byť nenej stresujúci ako pre ženy, ktoré porodia skôr, než naberú nejaké pracovné skúsenosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #žena #matka

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...