3 vety, ktoré rozhodne zaraďte do komunikácie s dieťaťom

Iste, všetci rodičia túžia, aby ich deti boli šťastné. Univerzálny recept neexistuje - ale už od malička ich môžete viesť k tomu, aby zobrali šťastie do vlastných rúk. Ako na to? Aj tieto vety smerom k deťom v tejto snahe pomáhajú.

14.05.2018 11:00
mama, dieťa, škola, učenie Foto:
Akým spôsobom komunikujete s vašou ratolesťou?
debata

Je neuveriteľné, ako skvele si sa naučil…

Dobré na tejto vete je, že môže byť použitá takmer v každej situácii a dá sa prispôsobiť dieťaťu akéhokoľvek veku. Prečo? Pretože deti sa čosi úžasné naučia každý deň. A nejde len o veľké veci, ako je zvládnutie bicyklovania či zaviazanie si šnúrok na teniskách. Vetu použite aj pri zdanlivých maličkostiach, na ktoré však deti musia vynaložiť veĺa úsilia.

Budem o tom uvažovať

Mnoho mamičiek dostáva samé seba pod tlak, pretože si myslia, že ich ratolesť potrebuje na všetko okamžitú odpoveď. A pritom to tak nie je. Doprajte si čas, vyhnete sa tak vetám, ktoré vedú k zbytočnej frustrácii medzi vami a dieťaťom. Možno by ste na nejakú otázku bez rozmyslu okamžite povedala: „Nie“. Ak si doprajte čas, možno aj vaša odpoveď bude smerom k ratolesti iná. Ak aj napokon bude vaša odpoveď na nejakú žiadosť zamietavá, dáte si tú námahu, aby ste mu vysvetlili, prečo to tak je.

Čo si o tom myslíš?

V minulosti sa detsté názory či myšlienky nebrali vážne. A priestor na to, aby deti vyjadrili na niečo názor, nedostávali. Pritom práve táto veta dáva deťom pocit dôvery, že vy, ako rodič, ho vypočujete, nájdeti si čas prebrať s ním jeho myšlienky. Veta sa dá použiť aj v prípade, že dieťa urobí čosi, čo sa vám nepáči. Namiesto toho, že ho zasypete prúdom slov, prečo sa to nesmie, skúste sa ho opýtať, čo si o tom, čo urobilo, myslí. Možno samé príde na to, čo vám na jeho správaní vadí.

Zároveň sa v komunikácii so synom či dcérou vyhýbajte najmä vete: „Pretože som to povedala“. Pre deti to nie je odpoveď, ktorá by ich uspokojila.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #výchova #Dôvera #rodič

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...