Ploché nohy, pokrútené prsty či otlaky: Detská obuv môže poriadne potrápiť!

Zhruba tretina prvákov má rôzne poškodené nohy kvôli noseniu nevhodnej obuvi. Už od dojčenského veku totiž často nosia topánky nesprávnej veľkosti, tvaru a z nevhodných materiálov.

06.04.2018 11:00
Detská obuv, topánky, šnúrky, otec, syn,... Foto:
Detská obuv môže byť dôvodom mnohých problémov s nohami, ak nie je vhodne zvolená.
debata

Tieto údaje síce nie sú platné pre Slovensko, vo štvrtok ich odprezentovali v susednom Česku. Dá sa však predpokladať, že výsledky budú veľmi podobné aj medzi slovenskými deťmi.

Tajomníčka Českej obuvníckej a kožiarskej asociácie Vlasta Mayerová si myslí, že rodičia by mali topánky pre deti vyberať starostlivejšie a nepodliehať trendom módnej obuvi pre dospelých.

Rodičia často chybujú. Ako?

„Pri návštevách v škôlkach a školách veľmi často zisťujeme, že deti majú buď topánky malé, alebo zase naopak, napríklad aj v zimnom období zas až o dve čísla väčšie, čo tiež nie je ideálne,“ uviedla. Problém podľa nej ešte zhoršuje to, že deti dnes nemajú toľko pohybu ako predtým.

Zhruba 98 percent detí sa podľa odborníčky síce rodí sa zdravými nohami, ale s narastajúcim vekom ich začínajú mať rôzne poškodené. Majú napríklad ploché nohy, rôzne pokrútené prsty, bradavice, plesne, otlaky či odreniny, opísala. „Osobne sa domnievam, že pribúda detí, ktoré majú plochú alebo plochovbočenú nohu,“ dodala.

Noha je podľa nej v detskom veku veľmi tvárna a problémy možno vyriešiť nosením kvalitnej obuvi, ortopedických vložiek a prípadne i rehabilitáciou. Naopak pri zanedbaní problémov, hrozia komplikácie, ktoré sa môžu prejaviť napríklad až v neskoršom veku. Jednou z nich je napríklad vbočený palec, ktorý vzniká z krátkej a špicatej obuvi. Nezdravé nohy môžu byť tiež príčinou bolestí hlavy či pokrivenej chrbtice.

Aké typy obuvi sú vhodné?

Špička detskej obuvi by mala byť guľatá a široká, opätok vysoký maximálne 1,5 centimetra a špička topánky dobre ohybná. „Dôležitá je účelovosť obuvi,“ povedala Mayerová. Rodičia by si podľa nej mali rozmyslieť, na aký účel dieťa topánky potrebuje. Malo by mať zvlášť topánky na doma, vychádzkovú obuv a športovú obuv.

Topánka by sa podľa expertky mala vyberať predovšetkým podľa veľkosti a šírky nohy, ktorá sa u každého líši. Niektoré deti ju majú úzku, iné plnú, opísala. Pri nákupe preto odporúča topánky dobre vyskúšať na oboch nohách a najlepšie si ešte predtým nechať premerať veľkosť chodidiel.

Vhodným materiálom je koža, prípadne textil alebo klimamembrána. Topánky majú byť dobre priedušné, aby sa v nich nohy nepotili a topánka nebola vnútri mokrá. Dôležitá je aj kvalitná podošva a vnútro topánky, ktoré dokáže tlmiť nárazy, a kolmé postavenie päty. Do troch rokov dieťaťa sa odporúča pevná členková obuv.

Podľa Mayerovej sú lepšie tiež topánky so zaväzovaním na šnúrky než na suchý zips. „Šnúrky nohu lepšie stiahnu a v topánke ju dobre držia,“ vysvetlila.

Rodičia by sa nemali detí pýtať, či im topánka sedí, dodala odborníčka. Deti to totiž ešte nedokážu správne spoznať. Veľkosť topánok by preto mali pravidelne kontrolovať dospelí. U detí do šiestich rokov je to vhodné každé dva až tri mesiace, do desiatich rokov každé štyri mesiace a neskôr potom zhruba každých päť mesiacov.

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #obuv #plochá noha #poškodenie #detská obuv #noha #nevhodnosť

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...