Vreckové učí deti hospodáriť! O peniazoch sa s nimi treba rozprávať

Dávate deťom vreckové? Ak áno, podľa odborníka robíte dobre.

10.03.2018 08:00
vreckové,  dieťa, peniaze, hospodárenie Foto:
Koľko peňazí dať dieťatu ako vreckové?
debata

Vreckové pomáha deťom pochopiť skutočnú hodnotu peňazí a učia sa vďaka tomu správne hospodáriť. "Vlastnými peniazmi získavajú sebavedomie, pocit slobody a samostatnosti, čo je najlepšia príprava na dospelosť,“ tvrdí Radovan Šprlák z PARTNERS GROUP SK. Rodičia zabezpečujú všetky potrebné výdavky na bežnú prevádzku, vreckové by mali byť peniaze, ktoré majú slúžiť na osobné potreby dieťaťa. A čo s výškou vreckového? Mát eo nej nejakú predsatvu? Podľa odborníka pri malých školákoch vo veku 6 – 8 rokov stačí napríklad 1 euro na mesiac, pri starších 5 eur na mesiac a pri stredoškolákoch 10 eur mesačne.

Deti sa učia aj tým, že pozorujú, ako sa správajú ich rodičia. Aj pri vzťahu k peniazom. "Deti musia pochopiť, že peniaze nie sú zadarmo a treba si ich zaslúžiť,“ vysvetľuje Radovan Šprlák. Každé finančné vzdelávanie sa začína plánovaním. "Ak rozmýšľate s čím začať, skúste si spoločne krok po kroku prebrať, čo by sa malo diať s vreckovým. Deti si musia uvedomiť, že peniaze nesmú iba míňať, ale treba myslieť aj na zadné vrátka a naučiť sa sporiť si,“ radí odborník. Pri prvom vreckovom si s nimi sadnite a skúste spoločne prejsť štyri základné oblasti finančného hospodárenia:

  • Aké vysoké máš vreckové? (Pri tejto otázke si spoločne rozoberiete, aké sú jeho príjmy, teda koľko vlastných peňazí pravidelne dostane).
  • Čo urobíš so svojimi peniazmi? (V tejto časti plánujete).
  • Ak z vreckového neminieš všetko, peniaze si môžeš odložiť. (Časom si dieťa nasporí na obľúbenú sladkosť, hračku, knižku a podobne. Rozoberáte takto otázky sporenia).
  • Vždy si z vreckového niečo odlož, nikdy nevieš, kedy budeš potrebovať peniaze navyše. (Tu spoločne riešite otázky vytvárania finančnej rezervy).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #rady #vreckové

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...