Tehotná či nie? Kedy najskôr môžete testovať?

Tehotná, či nie? Ranná nevoľnosť príde až neskôr a my sme nedočkavé, chceme to mať potvrdené čo najskôr. Takže: Kedy najskôr testovať a ktorý z testov je najspoľahlivejší?

27.02.2018 17:00
tehotenský test, domáce testovanie, žena,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Tehotenstvo v skorom štádiu sa zisťuje vďaka hladiny hCG hormónu v krvi. HCG spôsobuje zvýšenú tvorbu estrogénov a gestagénov, úlohou ktorých je udržať tehotenstvo. Sú zodpovedné aj za to, že menštruácia sa už nedostaví. Na začiatku tehotenstva a síce už niekoľko dní po úspešnom oplodnení, sa koncentrácia hCG v krvi neustále zvyšuje a zdvojnásobuje sa približne každé dva dni.

Kedy už možno testovať?

Z moču: Skorý tehotenský test
Tento skorý test, ktorý dostať v lekárni a drogériách, možno použiť už štyri dni pred očakávanou menštruáciou. HCG sa potvrdí z moču. Každopádne, odporúča sa testovať až v prípade, že menštruácia vynechá. Potom je zodpovednejší.

Tehotenský test z krvi
Test z krvi u gynekológa je pomerne spoľahlivý, hladinu hCG je možné z krvi zistiť 6 až 9 dní po oplodnení (takže ešte pred vynechaním menštruácie). Výsledok testu je do 24 hodín.

Ultrazvuk
Najskôr niekoľko dní po tom, ako mešká menštruácia, môže gynekológ zistiť pomocou ultrazvuku, či bolo vajíčko úspešne oplodnené.

Ako funguje skorý test z moču?

Používa sa najčastejšie, v prípade, že žena tuší, že je tehotná. Testovací prúžok stačí ponoriť najlepšie do ranného moču (krátko po prebudení je koncentrácia hCG najvyššia) po vyznačenú hranicu a počkať. Ak je viditeľná po piatich minútach len jedna čiarka, tehotenstvo sa nepredpokladá. Test je pozitívny, ak sú viditeľné dve čiarky.

Termín u lekára

Keďže pozitívny test ukazuje aj mimomaternicové či biochemické tehotenstvo, tešte sa opatrne a vyčkajte, kým vám tehotenstvo potvrdí gynekológ. Prvý termín uňho si dohodnite, ak vám menštruácia mešká desať dní a test je pozitívny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #moč #estrogén #menštruácia #hCG hormón

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...