Pochutnáva si vaša ratolesť na snehu? Majte sa na pozore

Ak ste rodičom menšej ratolesti, zrejme ste už boli svedkom, ako si do úst vkladá sneh. Do akej miery je to nebezpečné?

09.02.2018 14:30
sneh, dieťa, zima Foto:
Deti snehu občas neodolajú.
debata (3)

Rumunskí vedci vyskúmali, že jesť čerstvý sneh, ktorý nenapadol dávnejšie ako pred dvanástimi hodinami, by malo byť zdravotne nezávadné.

Postupom času sa však kvalita snehu zhoršuje a po dvoch dňoch môže byť už jeho konzumácia vyslovene nebezpečná. O výskume, ktorý vykonali v rumunskom Sedmohradsku, informovala vo štvrtok tlačová agentúra AP. Zásadný rozdiel je podľa rumunských vedcov aj v správaní sa snehu v rozdielnych mínusových teplotách.

Tím vedcov pod vedením Istvána Máthého nazbieral v parku a na križovatke v meste Miercurea Ciuc vzorky snehu, ktoré následne umiestnil do hermeticky uzavretých nádob a sledoval, čo sa bude diať – predovšetkým, ako sa v snehových vzorkách bude dariť baktériám a pliesňam. Pri porovnaní priemerných ročných teplôt vedci po skončení experimentu skonštatovali, že ďaleko najbezpečnejšie je jesť sneh v januári, keďže už v tom februárovom sa baktérie šíria štyrikrát rýchlejšie.

„V úplne čerstvom snehu je veľmi málo baktérií. Ale po dvoch dňoch sú ich tam už desiatky,“ opisuje svoje zistenia Máthé. K experimentu ho podľa vlastných slov inšpirovalo, keď videl vlastné deti, ako jedia sneh. „Niežeby som komukoľvek odporúčal jesť sneh. Iba hovorím, že ak ho trochu zjete, neochoriete,“ povedal rumunský vedec.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #sneh

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...