Vianoce ako nočná mora bankového účtu? Tento rok nie!

Sviatky pokoja už dávno nie sú pokojné. Minimálne pár týždňov pred ich vypuknutím sú plné stresu, vymýšľania, zháňania a prečerpávania účtu. Áno, Vianoce idú vo väčšine rodín s peniazmi ruka v ruke.

22.12.2017 09:00
Vianoce, darčeky, euro, nakupovanie Foto:
Akú reálnu sumu na darčeky z rozpočtu vyčleniť? Prvý krok je jednoduchý - musíte poznať svoje mesačné výdavky.
debata (2)

Je to v poriadku, ak máte nastavené limity, za ktoré sa nevyberiete. Ak nie, Štedrý deň – či skôr obdobie po ňom – sa môže stať nočnou morou vášho bankového účtu.

Strop a zoznam

Iste, najmä želania detí sú nekonečné a listy Ježiškovi sú toho jasným príkladom. Nielen v prípade, že už ste rodičom, sa však oplatí stanoviť si strop, ktorý si jednoducho zakážete prekročiť. Akú reálnu sumu na darčeky z rozpočtu vyčleniť? Prvý krok je jednoduchý – musíte poznať svoje mesačné výdavky. „Na základe toho si môžete určiť sumu, ktorú viete mesačne odložiť. Ďalším krokom je pripraviť si zoznam darčekov. Dopredu zistiť, kto čo potrebuje a čo by koho potešilo. Je dôležité mať na každého člena rodiny určenú presnú sumu. S takto pripraveným zoznamom a finančným rozpočtom sa na nákupoch sústredíte iba na to, čo ste si pripravili a nepodliehate míňaniu pod vplyvom emócií,“ radí Jaroslav Jopek, odborník na financie z Partners Group Sk..

Na akom účte sporiť?

Vianoce sú finančne náročné, preto by sme ich mali, čo sa výdavkov týka, mať v našom pláne mesiace vopred. Áno, mesiace! „Ľudia zlyhávajú najmä pri plánovaní. Je jednoduchšie sa na každý väčší výdavok finančne pripravovať minimálne pol roka pred ním. Tak ako plánujeme dovolenku či rekonštrukciu svojho bývania, dá sa plánovať aj nakupovanie, zvlášť vianočné. Počas roka sú rôzne výpredaje a akcie, keď už môžeme zohnať darček na Vianoce za výhodnejšiu cenu,“ vymenúva Jopek.

Naši rodičia si ešte peniaze na špeciálne výdavky odkladali do obálok, my máme iné možnosti. „Je pravdou, že ľudia viac usporili, keď fungoval obálkový systém, no v dnešnej dobe je finančná disciplína nižšia ako kedysi. Preto, keď už poznáte sumu, ktorú môžete mesačne na darčeky vyčleniť, urobte tak a šetrite si na Vianoce. Ideálne je zriadiť si na odkladanie týchto peňazí účet, ktorý má vyšší výnos ako bežný a nemáme naň priamy dosah cez platobnú kartu,“ nabáda odborník.

Prečerpanie a úver

Ak ste natoľko disciplinovaný, že na Vianoce myslíte už pár mesiacov dopredu a viete si niečo našetriť, máte body k dobru. Ale čo, ak musíte nakupovať za peniaze, ktoré nemáte? „Staré porekadlá majú svoj význam. Jedno z nich hovorí: Prikrývaj sa iba takou perinou, na akú máš,“ hovorí odborník. Ľudia by si nemali požičiavať peniaze len na to, aby urobili dojem na druhých. „Neberte si úver kvôli maličkostiam alebo na nákup potravín. Ak sa zadlžujete, robte to len pri nákupe vecí, ktoré skutočne potrebujete a budete ich využívať dlhodobo.“

Najrýchlejší a najlacnejší úver je povolené prečerpanie na vlastnom účte. „Je to najrýchlejší spôsob rýchleho získania finančných prostriedkov. Pri dodržaní určitých podmienok je táto pôžička zadarmo. Musíte však vrátiť peniaze do doby, ktorú stanoví banka. Preto sa dobre v banke informujte,“ odporúča Jopek.

Čo však v prípade, ak si chceme pod stromček dopriať niečo „veľké“ a drahé? „Ak potrebujete väčšiu sumu peňazí, obráťte sa radšej na banky a využite spotrebný úver. Všímajte si ročnú percentuálnu mieru nákladov. Je to číslo, ktoré vyjadruje sumu úveru a dobu, na ktorú je poskytnutý, spolu so všetkým poplatkami, ktoré s touto transakciou súvisia, aby ste vianočný darček nemuseli splácať ešte niekoľko ďalších sezón. Vyhnite sa nebankovým pôžičkám a "rýchlym formám“ získania peňazí. Ich ponuky sú lákavé, ale veľmi drahé," vystríha odborník na financie.

Obľube sa teší aj predvianočný nákup na splátky. Pár eur každý mesiac – to našu peňaženku až tak veľmi nezaťaží, poviete si. Aj tu si však treba všímať jasné ukazovatele skôr, než podpíšete splátkový kalendár. „Ak sa už rozhodnete nakupovať na splátky, najdôležitejším ukazovateľom pri spotrebiteľských úveroch je RPMN (ročná percentuálna miera nákladov). Pomocou nej je možné pomerne jednoducho zistiť, ktorý úver, respektíve pôžička sú výhodné. V zásade platí, že čím je nižšie RPMN, tým je úver lacnejší a pre spotrebiteľa výhodnejší,“ vysvetľuje odborník.

Po sviatkoch bez rezervy?

Ohurovať darmi počas jedného večera celé široké príbuzenstvo je jedna vec, následný zlý pocit pri pohľade na bankový účet je už „iná pesnička“. Menej príjemná. „Pocit zabezpečenia je niečo, čo dodáva pokoj. Preto netreba zabúdať na potrebnú finančnú rezervu pre nepredvídané okolnosti. Tá by mala aj po Vianociach ostať minimálne vo výške 3-násobku mesačných príjmov, ideálne až 6-násobku,“ upozorňuje odborník na financie.

Úvery pred Vianocami

Slováci počas obdobia pred sviatkami rozhadzujú. A nie málo. Nie sú to len frázy, ale čísla podložené štatistikami. „V roku 2016 si priemerne Slováci požičiavali mesačne formou spotrebiteľských úverov 258 miliónov eur. V mesiaci november a december stúpla táto suma na 302 miliónov eur, čo je za tieto dva mesiace nárast o 88 miliónov. A to nie je málo, keď si predstavíme, že značná časť týchto peňazí ide na bežnú spotrebu. Posledné dva mesiace sú už tradične pomerne silné z pohľadu zadlžovania sa Slovákov,“ uvádza Jopek.

Ak ste natoľko disciplinovaný, že na Vianoce... Foto: SHUTTERSTOCK
Vianoce, prasiatko, sporenie Ak ste natoľko disciplinovaný, že na Vianoce myslíte už pár mesiacov dopredu a viete si niečo našetriť, máte body k dobru.

Koľko míňame na vianočné darčeky?

  • Tretina Slovákov uviedla, že na dary míňa od 101 do 200 eur.
  • Rovnaká časť respondentov, 26 %, sa drží viac pri zemi a nakúpi od sumy 51 do 100 eur.
  • 13 % opýtaných si na Vianoce vyčleňuje od 201 do 300 eur.
  • 6 % Slovákov minie viac ako 300 eur.
  • Priemerná suma, ktorú sme ochotní zaplatiť za darčeky, je 127 eur.

Kedy nakupujeme darčeky?

  • Na Vianoce sa priebežne počas roka pripravuje 12 % žien a 7 % mužov.
  • Mesiac až dva pred Vianocami nakupuje necelá tretina mužov a až polovica žien.
  • Týždeň – dva pred Vianocami zaobstaráva darčeky 32 % mužov a o tri percentá menej žien.
  • Nákupy pár dní pred Vianocami rieši 29 % mužov, percento žien je na úrovni 9 %.
Zdroj prieskumu: Nadácia Partners

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #Štedrý deň #bankový účet #ženský magazín MiA #vianočné darčeky

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...