Peniaze na sviatky? Ak nemáte nasporené, potom voľte...

Počas Vianoc túžime nielen potešiť, ale častokrát aj ohúriť.

21.12.2017 17:00
žena, euro, peniaze Foto:
Chýbajú vám peniaze na darčeky?
debata (3)

Zahodíme za hlavu naše predsavzatia, čo sa sporenia týka a rozhadzujeme celkom bez rozmyslu. Až sa nám peniaze minú. Pred tým však vystríha odborníčka na financie, Ivana Miklešová z PARTNERS GROUP SK.

Ak sa predsa len potrebujete dostať k peniazom na vianočné nákupy, najrýchlejší a najlacnejší úver je povolené prečerpanie na vlastnom účte. "Pri dodržaní stanovených podmienok bankou býva táto pôžička zdarma. Musíte však vrátiť peniaze v bezúročnom období, väčšinou 40 – 45 dní, ktoré si stanovuje banka. Ak viete, že v tomto čase peniaze nevrátite, zvoľte radšej spotrebný úver, inak sa vám povolené prečerpanie výrazne predraží. Vždy sa banke pýtajte na podmienky čerpania,“ radí odborníčka.

Vhodnejšou alternatívou ako spotrebný úver môže byť aj kreditná karta. "Slúži na chvíľkové vykrytie chýbajúcich peňazí, aj tu totiž funguje takzvané bezúročné obdobie, kedy neplatíte za požičané peniaze úrok. Peniaze však treba vrátiť ešte v bezúročnom období, ktoré býva pri kreditných kartách v priemere 50 dní,“ vymenúva Miklešová. Tak ako pri povolenom prečerpaní na účte i tu platí, že v prípade nedodržania bezúročného obdobia hrozia vysoké úroky: „Klient si naozaj musí byť istý, že peniaze v stanovenom termíne banke vráti,“ upozorňuje odborníčka. Čomu by sme sa mali celkom vyhnúť sú pôžičky v nebankovkách.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #úver #peniaze #sporenie #Vianoce

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...