Vianoce so stromčekom či bez: Ako ste na tom u vás doma?!

Aj vy máte dojem, že Vianoce si takmer nik z nás nevie predstaviť bez vianočného stromčeka? O to prekvapujúcejšie sú výsledky ankety, ktorá sa nedávno konala v susednom Česku.

18.12.2017 13:00
debata
Vianočný stromček nie je súčasťou všetkých... Foto: SHUTTERSTOCK
Vianočný stromček môže byť tento rok aj biely, prípade s tónmi ružovej či sivej. Vianočný stromček nie je súčasťou všetkých domácností.

Tam až tretina ľudí vôbec nekupuje vianočný stromček. Dôvodov môže byť viacero, ale týkajú sa podobne Slovákov ako Čechov. V niektorých domácnostiach, najmä mladších a nezadaných ľudí, sa stromček nenachádza. Na sviatky totiž cestujú domov za rodinou, najčastejšie rodičmi a vianočný stromček zdobia práve tam. Sú však aj takí, ktorí stromček nekupujú z finančných alebo praktických dôvodov. Tiež časť ľudí nelipne na tradíciách natoľko, aby si domácnosť zdobili živým alebo umelým ihličňanom a venovali časť sviatočnej prípravy jeho zdobeniu.

So zvyškom vianočných tradícií je to však klasickejšie. Darčeky sú súčasťou takmer každej domácnosti, rovnako aj bohatšia slávnostná tabuľa. Či už ponúkajúca kapustnicu, ryby, zemiakový šalát, ale tiež vianočné pečivo. V prípade darčekových príprav vychádzajú zo súboja pohlaví lepšie ženy. Sú často pripravené už niekoľko týždňov vopred, mužské polovičky zvyknú darčeky nakupovať na poslednú chvíľu. Tiež je rozdiel v tom, čím sa ktoré pohlavie riadi pri výbere darčeka.

Ženy zvyknú svojich blízkych počúvať a následne im kupujú niečo, čo si želali. U mužov je to pragmatickejšie – svojich blízkych, či už partneriek alebo rodinných príslušníkov, sa najčastejšie pýtajú, po čom túžia a následne im to kúpia. Niekedy muži využívajú aj služby obchodných značiek, ktoré ponúkajú darčekové poukážky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #anketa #Vianoce #darček #sviatky #strom

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...