Hračky po slovensky a nielen tie... Detský dizajn bude mať sviatok

Už len mesiac aj pár dní a sú tu Vianoce. Aj tieto sviatky budú spoločne s tradíciami a hračkami témou akcie v bratislavskej Starej tržnici, podujatia kid., ktoré je príťažlivé predovšetkým pre mamičky, ich deti a venované rodine.

21.11.2017 15:17
detská izba, hračky, súrodenci Foto:
Hračky zo Slovenska by mohli byť vo svete veľmi žiadané. Treba však prebudiť záujem domácich výrobcov aj o tento segment.
debata

Zimná edícia akcie, ktoré odštartovala svoju tradíciu pred pár mesiacmi, bude nepochybne stavať na predajcoch, ktorí sa na podujatí objavia. Tvorcovia však dúfajú, že zaujme aj celý sprievodný program.

Prvým lákadlom bude určite výstava hračiek – zostavané zo selekcie produktov vyrobených na území Slovenska aj Česka od 30-tych rokov minulého storočia až po súčasnosť.

„Slovensko má všetky predpoklady na to, aby bolo hračkárskou veľmocou. Máme drevo, vieme spracovať rozličné materiály a hlavne máme šikovných a vzdelaných výtvarníkov a dizajnérov. Jediné čo nemáme je vzájomná dôvera,“ uviedol pre médiá Maroš Schmidt, vedúci Slovenského múzea dizajnu, ktorý selekciu zostavil.

„V Kremnici na súkromnej škole úžitkového výtvarníctva existuje študijný odbor Hračkár. A pretože podporovať mladé talenty a štúdium nám dáva zmysel, a pretože témou predvianočného kid. je tradícia Vianoc a tradícia hračiek, s radosťou dávame škole a študijnému odboru Hračkár prezentačný priestor," upozorňuje Marika Majorová, jedna z organizátoriek eventu.

Je logické, že jeho súčasťou je aj vyhlásenie cien za detský dizajn. Hoci sa nelimituje len na hračky, jeho cieľom je podporiť domácich malovýrobcov, aby svoj talent a zručnosti pretavili aj do tvorby produktov pre najmenších a vytvorili tak alternatívu k masovým výrobkom vo veľkých hračkárstvach či obchodoch s odevmi alebo detským nábytkom.

V programe podujatia sa nachádzajú aj ďalšie pútavé aktivity. Typografický workshop, interaktívny divadelný workshop či workshop so zástupcami Slovenskej národnej galérie. Tradície, ktoré si vzala akcia ako ďalšiu z tematických oblastí, podchytí Tamara Šimončíková Heribanová, ktorá bude diskutovať o zmysle tradícií a ich odovzdávaní z generácie na generáciu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #rodina #dizajn #podpora #detská móda #hračky #workshop

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...