Máte doma malého Sagana či Messiho?

Takmer každý rodič túži vychovať šampióna s úžasnou športovou budúcnosťou. Pritom veľkým víťazstvom je už to, ak dieťa pri športe vydrží dlhodobo a má z neho radosť. Aj preto je dôležité vyberať tie správne aktivity od útleho detstva.

17.11.2017 14:00
sasko, bikros Foto:
Päťročný Saško z Bratislavy chce byť ako Sagan, začal s bikrosom.
debata

Je skvelé, ak máte dieťa, ktoré miluje pohyb. Odmalička skúša všetko možné a vás teší, ako robí prvé pokroky na bicykli, lyžiach či v bazéne. A tak ho prihlásite do jeho prvého športového klubu či krúžku. Plávanie ho však po pár mesiacoch omrzí a často aj pod vplyvom kamarátov vás prehovára, či by nemohol radšej chodiť na futbal. A po ňom prídu na rad bikros alebo florbal.

To, či dieťa pri tom-ktorom športe vydrží, závisí aj od toho, ako sa mu v ňom darí. Len ťažko sa motivuje malý plavec, ktorý je medzi rovesníkmi stále posledný. Časom stratí nadšenie a z tréningov odchádza viac smutný ako spokojný. Je preto fajn, ak si skôr, než začnete syna či dcéru vodiť na rôzne krúžky, odpoviete na otázku, aký typ športu sa preňho hodí a na aký má predispozície.

Ideme vyberať

„Okolo piateho roku dieťaťa začínajú rodičia zväčša riešiť, na aký športový krúžok ho prihlásiť,“ začína opisovať Martina Skořepová zo SportAnalytik. Prirodzene, chcú vybrať taký šport, na ktorý má ich ratolesť talent. Odhadnúť niečo také však nie je vôbec jednoduché. Hoci sa vám napríklad zdá, že na ihrisku mu to s futbalovou loptou naozaj ide, keď sa dostane medzi dvadsiatich rovesníkov, zrazu precitnete – váš malý syn sa na trávniku skôr trápi, než vyniká. „Je preukázané, že deti sa správne zvoleným športom venujú s väčšou radosťou aj intenzitou, dokážu pri nich vydržať dlhodobo,“ opisuje Skořepová. Zistiť pohybové predpoklady detí dokážeme testovaním už od ich piateho roku. „Pre rodiča je to odrazový mostík, ktorým smerom sa s ratolesťou vydať od začiatku.“ A hoci od piatich do ôsmich rokov by malo dieťa vyskúšať čo možno najväčšiu škálu športov, ktoré ho majú všestranne rozvíjať, je dobré, ak sú to športy zvolené správne, čo znamená, podľa jeho fyzických predpokladov.

Čo od testovania očakávať?

„Vo veku osem až desať rokov nastáva takzvaný zlatý vek motoriky, keď sa dieťa veľmi ľahko učí pohybové návyky. Zároveň je to už obdobie, keď by sa malo vybrať jedným smerom,“ vysvetľuje odborníčka. A to, ktorý smer je ten najvhodnejší, dokáže odhaliť testovanie. Ako SportAnalytik vyzerá v praxi? „Deti absolvujú pod dohľadom trénerov testovanie hravou formou v ôsmich disciplínach. Každá z nich sa zameriava na inú fyzickú zručnosť – na silu, aeróbnu vytrvalosť, výbušnosť, silovú vytrvalosť, flexibilitu… Zistený výkon je okamžite vyhodnotený prostredníctvom softvéru. Najskôr individuálne pre každé dieťa a následne sú výsledky porovnávané s nárokmi jednotlivých športov. Softvér porovnáva malého športovca s rovesníkmi, chlapcami alebo dievčatami, a vyhodnocuje, o koľko percent rovesníkov v tej-ktorej disciplíne testovaný jedinec prevyšuje priemer,“ opisuje Skořepová.

Rodič po testovaní dostane do rúk ,talent report'. „V ňom sa dozvie, ako je na tom v jednotlivých disciplínach jeho ratolesť v porovnaní s rovesníkmi a zároveň aj jeho silné stránky a fyzické predpoklady. Dôležitou informáciou je aj to, do akého pohybového typu sa malý športovec zaraďuje – rýchlostného, vytrvalostného alebo silového. Podstatné je, aby dieťa, ktoré patrí do vytrvalostného typu, nedal rodič na silový šport. V takom prípade sa v istom okamihu dostane na svoju hranicu a cez ňu už neprejde. Pri zle zvolenom športe je tak často demotivované a skôr či neskôr to ,zabalí',“ dodáva odborníčka.

Zároveň s výsledkami sa k rodičovi dostane aj „sport report“. „Je to zoznam desiatich konkrétnych športov, ktoré odpovedajú pohybovému typu dieťaťa a jeho fyzickým dispozíciám. Ide o päť bežných a päť menej tradičných športov, napríklad ako vodné pólo či lukostreľba.“ A napokon rodina dostane aj tipy na konkrétne športové oddiely v mieste bydliska.

My chceme Messiho!

Čo však s rodičmi, ktorí sú o talente svojho dieťaťa presvedčení a stoj čo stoj túžia mať doma malého Messiho či Sagana? „Sú aj dospelí, ktorí majú o svojej ratolesti istú predstavu a odchádzajú s inými výsledkami, ako by si predstavovali. Ale to ešte neznamená, že ak malému športovcovi nevyjde v prvej desiatke odporúčaných športov futbal, nemôže ho robiť,“ hovorí odborníčka. Zároveň však upozorňuje na podstatné ALE. „Výsledky však hovoria, že pre všetky športy, ktoré sa u konkrétneho jedinca dostali nad futbal, má lepšie predpoklady, išli by mu ľahšie, a tým by ho aj viac bavili. Dieťa sa, samozrejme, môže venovať futbalu pre zábavu, neznamená to, že ho okamžite treba odhlásiť. Ale je tam predpoklad pre iné športy, v ktorých by bolo úspešnejšie aj šťastnejšie.“

Existuje šport pre každé dieťa?

Na jednej strane sú malí neposedníci, ktorých do pohybu nútiť netreba, „sú ako z gumy“ – skáču, behajú, sú nezastaviteľní odmalička. Ale v súčasnej dobe rapídne narastá počet obéznych školákov, ktorí pohyb práve nevyhľadávajú. A napokon, čo deti, o ktorých rodičia hovoria, že na šport jednoducho nie sú… Sedí také vyjadrenie? „Je pravda, že niektoré deti sú menej pohyblivé, ale aj pre ne sa dá nájsť vhodný šport. V testovaní napríklad zistia, že patria medzi silové typy, ale chýba im rýchlosť, obratnosť či pružnosť. Pre ne môže byť už spomínaná lukostreľba vhodnou voľbou,“ opisuje odborníčka. Keď na vlastnej koži pocítia, že sa im v zvolenom športe darí, obľúbia si ho a vydržia pri ňom aj tí, ktorí na prvý pohľad o takéto aktivity záujem nejavia. „A o to ide. Pomôcť nájsť vhodný šport pre každé dieťa, aby mu prirástol k srdcu, venovalo sa mu dlhodobo a stal sa príjemnou súčasťou jeho života.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ženský magazín MiA #športovanie detí #športový krúžok

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...