Stereotypy medzi pohlaviami sú všade. Čo pre ne neskôr hrozí?

Existujú stereotypy o mužovi a žene, ktoré sa týkajú tých najmladších od Baltimoru po Peking, Nairobi či Dillí. Dievčatá sú zraniteľné, chlapci sú silní a nezávislí.

10.11.2017 07:00
deti, výchova, materská škôlka Foto:
Stereotypy medzi pohlaviami vznikajú už v mladom veku.
debata

Je to mýtus, ktorý v sebe zahŕňa zvýšené očakávania od oboch pohlaví a ktorý je silno spojený so zdravotnými rizikami u dospievajúcej mládeže, počnúc HIV či depresiami a končiac násilnosťami či samovraždami, píše taliansky denník La Repubblica.

Potvrdil to aj rozsiahly výskum, ktorý sa uskutočnil medzi mladými ľuďmi od 10 do 14 rokov v 15 krajinách sveta, a to rovnako bohatých aj chudobných. Uskutočnila ho Bloombergova fakulta verejného zdravia na Univerzite Johna Hopkinsa v spolupráci so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO).

„Zistili sme, že sa deti veľmi skoro, a to tak ako v tradicionalis­tických a konzervatívnych, rovnako aj v liberálnych a pokrokových spoločnostiach, stretávajú s týmito konceptmi, ktoré podporujú súrodenci, spolužiaci, učitelia, rodičia, príbuzní či náboženskí predstavitelia,“ hovorí Robert Blum, riaditeľ Globálnych štúdií dospievajúcej mládeže na univerzite Johnsa Hopkinsa.

Akási „drôtená košeľa“ sa vytvára okolo desiateho a jedenásteho roku života, s negatívnymi dôsledkami predovšetkým pre dievčatá. Obmedzenia zdôvodňované ako ochranné robia dievčatá zraniteľnejšími. Zdôvodňujú ich podriadenosť a tým fakticky ospravedlňujú fyzické zneužívanie alebo tresty v prípade, že pravidlá porušia. V mnohých častiach sveta tieto stereotypy vystavujú dievčatá riziku prerušenia školskej dochádzky, fyzickému utrpeniu, sexuálnemu násiliu, svadbám v nízkom veku, predčasným tehotenstvám, nákaze HIV alebo inými sexuálne prenosnými chorobami.

Napríklad chlapci zo Šanghaja či Dillí sú povzbudzovaní, aby trávili svoj čas vonku bez kontroly dospelých, kým dievčatám sa odporúča zostať doma a venovať sa nejakej (nudnej) činnosti. V Škótsku je chlapcom a dievčatám jasné, že v akomkoľvek vzťahu musí iniciatívu prevziať muž. Všade dievčatá pozerajú na svoj fyzický vzhľad a telo ako na hlavný zdroj starostí. V Dillí dievčatá hovoria otvorene o svojom tele ako o veľkej hrozbe, ktorú je treba skrývať, v Baltimore ho ukazujú, nie však príliš.

Z týchto stereotypov nie sú vyňatí ani chlapci. Úsilie o silu a nezávislosť z nich robí často obete fyzického násilia, majú väčší sklon k fajčeniu, pitiu a k používaniu zbraní a násilia.

Keď vedci podrobne analyzovali sexuálnu rolu detí v Číne, Indii, Belgicku alebo v Spojených štátoch amerických, odhalili, že v týchto krajinách je zrejme prijateľné, aby dievčatá nasledovali niektoré mužské stereotypy, ako je nosenie nohavíc, športovanie a venovanie sa kariére. Ale na chlapcov, ktorí sa vymykajú normám svojho pohlavia, či už svojím oblečením alebo správaním, sa pozerajú ich vrstovníci s opovrhnutím. Ako dievčatá, tak aj chlapci, ktorých správanie považujú ostatní za zženštilé (napríklad lakovanie nechtov), sú obeťou šikany, čelia slovným útokom až násiliu.

Podľa vedcov síce tieto stereotypy o oboch pohlaviach nie sú prekvapením, ale je zaujímavé, že sú nezávislé na kultúre a ekonomickom postavení krajiny a že sa vyskytujú už v takom nízkom veku. Niektorí si myslia, že je možné tieto stereotypy meniť správnymi a včasnými zásahmi a zákonmi, ako sa to v posledných rokoch deje v Európe aj USA. Štúdia však tento optimizmus nepotvrdzuje.

debata chyba
Viac na túto tému: #výchova #muž #žena #rozdelenie #štúdia #pohlavie #dievča #chlapec #riziko #sterotyp

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....