Ako zvládnuť prvé roky dieťaťa s poruchou sluchu?

Unikátna kniha pomáha rodičom vychovávať dieťa s poruchou sluchu.

03.10.2017 14:00
mama, dieťa, žena, kočík, bábätko Foto:
Na Slovensku sa ročne narodí približne 200 detí s poruchou sluchu.
debata

Na Slovensku sa ročne narodí približne 200 detí s poruchou sluchu, až 90 percent z nich počujúcim rodičom. Tí sa na novú situáciu často nevedia pripraviť a ostávajú zaskočení. Prvé mesiace sú pritom pre vývoj dieťatka mimoriadne dôležité. Aby sa rodičia necítili v novej situácii celkom bezradní, je tu pre nich nová kniha s názvom Máme dieťa s poruchou sluchu. Rodičom zásadne pomôže nielen s prvými krokmi, ale aj s množstvom ďalších otázok, ktoré ich sprevádzajú v prvých rokoch dieťatka. Jej unikátnosť spočíva najmä v tom, že spája odborný pohľad pedagógov či lekárov a reálne skúsenosti rodín s dieťaťom s poruchou sluchu.

Publikáciu zostavili 3 autorky, ktoré v nej zúročili dlhoročné skúsenosti z ich odbornej a teoretickej praxe, ako aj z programu Mobilný pedagóg, čo je program, v rámci ktorého špeciálna pedagogička navštevuje dieťatko s poruchou sluchu doma, a okrem iného dáva odporúčania rodičom, ako s ním správne pracovať. Silvia Hovorková, Martina Rzymanová a Darina Tarcsiová na nej pracovali viac ako 2 roky. "Na Slovensku chýbala publikácia so zameraním na raný vek, ktorá by odpovedala na otázky rodičov, napríklad, na koho sa obrátiť, ako nakontaktovať iné rodiny s podobným osudom či odborníkov,“ vysvetľuje Darina Tarcsiová, jedna z autoriek.

Krstný otec knihy, moderátor Peter... Foto: Nadácia Pontis
Krstny otec Peter Pindo Lengyel krsti knihu pomocou kalimby Krstný otec knihy, moderátor Peter "Pinďo" Lengyel. Sám vychováva synčeka s viacerými postihnutiami, medzi ktorými je i porucha sluchu. Krstil pomocou vibrácií, ktoré vydáva hudobný nástroj s názvom kalimba. Práve aj vďaka vibráciám dokážu nepočujúci vnímať svet.

"V knižke sú hlavne informácie praktického charakteru. Rodičia sa dozvedia, ako rozvíjať komunikáciu s dieťaťom, ako rozvíjať jeho sluchové aj rozumové schopnosti, či ako celkovo podporovať jeho vývin. Obsahuje aj kapitoly, v ktorých píšeme o rôznych možnostiach vzdelávania detí s poruchou sluchu,“ dodáva ďalšia autorka, Silvia Hovorková.

"Keby takáto kniha vyšla skôr, v čase, keď bol náš Miško malý, bolo by to pre nás oveľa jednoduchšie,“ hovorí Eva Hypíková, matka malého Miška, ktorý má poruchu sluchu. Eva sa zároveň na vzniku knihy podieľala. „Keď ma oslovili, či by som chcela prispieť svojou troškou do knihy, veľmi rada som do toho išla. Pretože viem, aké je dôležité pomáhať rodičom v podobnej situácii,“ dodala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #Máme dieťa s poruchou sluchu

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...