Míňaš viac ako ja! Nech vám peniaze nerobia problémy v manželstve

Peniaze? Sú horúcou témou mnohých rodín. Diskutovať o nich treba. A takisto myslieť na najlepší spôsob finacovania spoločného života. Ako na to?

01.10.2017 11:00
bankrot, úver, peniaze Foto:
Kam idú naše peniaze?
debata (3)

Podľa prieskumu Nadácie PARTNERS má úplný prehľad o výdavkoch partnera len necelá štvrtina slovenských domácností, pritom viac než polovica funguje na spoločnom účte. Pritom zdravé financie v domácnosti odzrkadľujú aj zdravie manželstva. O peniazoch sa treba doma otvorene rozprávať. O čo by sme sa mali zaujímať?

Kam idú naše peniaze?

Kto z partnerov míňa viac? A nie sú jeho výdavky zbytočné? Základom zdravých manželských financií je dôkladný prehľad o finančných tokoch v domácnosti. „Na sprehľadnenie výdavkov a príjmov postačí jednoduchá tabuľka, do ktorej si podrobne spíšete výdavky na bývanie, auto, poistenia, investície, úvery, ale aj variabilné výdavky spojené so stravou, kultúrou, športom, zábavou, cestovaním, oblečením či darčekmi. Rovnako nezabudnite spísať aj príjmy v danom mesiaci. Existuje množstvo aplikácií, cez ktoré sa viete sledovať a porovnávať, ako narábate s peniazmi. Rovnako dobre ale poslúži aj obyčajný papier, či tabuľka v počítači, do ktorej poctivo zapíšete všetky výdavky a urobíte si tak kvalitný prehľad o finančných tokoch v domácnosti,“ radí odborník na financie, Matej Kovařík z Partners Group SK.

Pravidlá musia platiť pre oboch

Pred vstupom do manželstva by ste si mali sadnúť za stôl a vyložiť karty. Všetky – priznať nielen príjmy, ale aj záväzky, ktoré musíme splácať. "Chaos pri spoločnom hospodárení hrozí najmä vtedy, ak nie sú nastavené jasné pravidlá a partneri odmietajú prevziať zodpovednosť za zlé finančné rozhodnutia,“ vysvetľuje odborník. Preto je potrebné rozdeliť jednotlivé úlohy a nastaviť si očakávania partnerov a ich reálne možnosti. „Často stačí aj uistenie, že sa partner môže kedykoľvek opýtať na účty a ja som ochotný kedykoľvek účty odkryť,“ dodáva.

Aký účet založiť?

Mať jeden spoločný účet v banke alebo každý z manželov má mať vlastný? Ako veľmi si dôverujete preverí aj táto úloha. Ako to vidí odborník? „Ak sa rozhodnete pre oddelené účty, založte si aj jeden spoločný – rezervný účet, na ktorom si budete mesačne odkladať vopred dohodnutú čiastku a vytvárať finančnú rezervu. Veľmi dôležité je, aby tieto financie boli oddelené od vášho bežného účtu, aby vám "nedráždili” oči. Na rezervnom účte máte mať odloženú železnú rezervu na neočakávané situácie, mimoriadne výdavky a spoločné ciele. V prípade, že dostanete odmenu v práci, takisto ju odložte na tento rezervný účet.“ Každopádne, ak ste manželia, nemali by ste si navzájom odopierať nahliadnutie do vašich osobných účtov.

Myslite aj na to, čo bude

V manželstve nežijeme len prítomnosťou, ale plánujeme si spoločné životné ciele. Čo je celkom prirodzené. A na tieto ciele potrebujeme takisto nejaké financie. Spoločné ciele by sa mali financovať zo spoločných peňazí. A na tie má slúžiť finančná rezerva. "Riadiť sa heslom, čo mi pred výplatou ostane, to si odložím, vo väčšine prípadov nefunguje. Peniaze sa rozkotúľajú a na konci mesiaca nič na odloženie nezostane,“ hovorí odborník. Preto si na rezervu treba odkladať hneď, ako príde výplata na účet. Optimálna výška rezervy je pritom šesťnásobok mesačného príjmu, partneri ňou dokážu vykryť prípadné komplikácie, či nepriaznivé situácie, ako je strata zamestnania, pokazený spotrebič, či oprava auta. „Rezerva navyše vytvára pocit bezpečia, čo vzťahu prospieva,“ dopĺňa Kovařík.

Zdravé financie odzrkadľuje pravidlo ideálnych finančných mier 10:20:30:40. Rozmenené na drobné – minimálne 10 % z príjmu smerujte do vytvárania krátkodobej rezervy, 20 % z výplaty použite na tvorbu strednodobých aktív, teda na zabezpečenie na dôchodok. Nie viac, ako 30 % z mesačných príjmov by malo smerovať na úvery (vrátane hypotéky), či pôžičky a ideálne 40 % by malo ísť do bežnej spotreby.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #rodina #finančné miery

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...