Vie vaša ratolesť, čo robiť, ak sa stane úraz?

Detské úrazy desia rodičov, štatistiky hovoria jasnou rečou. Kreslení kamaráti majú deťom ukázať, ako poskytnúť prvú pomoc.

12.09.2017 13:00
debata

Úrazy detí sú nočnou morou každého rodiča. A štatistiky nie sú v tomto smere nijako povzbudivé. „V Slovenskej republike priemerne ročne zomrie z dôvodu úrazu približne 200 detí a mladistvých do 19 rokov. Úraz utrpí viac ako 200 000 mladých ľudí, 20 000 mladých ľudí je kvôli tomu hospitalizovaných, 2000 detí a mladistvých sa zraní tak, že majú trvalé následky," konštatuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) v Monitoringu úrazovosti u detí predškolského a školského veku z roku 2015.

Pomocnú ruku ponúkajú kreslené postavičky – Druhák Kamil, jeho spolužiačka Janka a ich kamarát, kriedou nakreslený psík Emil. Práve títo kamaráti majú deťom ukázať, ako poskytnúť prvú pomoc. Knihu "Kamil a psík zdravotník“ pripravil Lidl v spolupráci so Slovenským Červeným krížom, Ministerstvom školstva, Policajným zborom a Hasičským a záchranným zborom.

Deti si prezerajú novú  knihu Kamil a psík... Foto: Lidl
Kamil a psík zdravotník Deti si prezerajú novú knihu Kamil a psík zdravotník.

43 percent žiakov prvého stupňa základnej školy malo najmenej jeden úraz v priebehu dvoch rokov, najviac ich bolo v skupine osem a deväťročných detí. Hlavným dôvodom úrazu je pád, úder či náraz, poranenie ostrým predmetom a popálenie. Deti sa najčastejšie zrania doma, na ihrisku a v škole. Podľa ÚVZ majú polovicu úmrtí detí spôsobených úrazom na svedomí dopravné nehody, druhú a rovnako veľkú časť tvoria utopenia, otravy, popáleniny či pády.

Knižka "Kamil a psík zdravotník“ má sto strán a je rozdelená do trinástich kapitol. Hlavnými hrdinami sú spolužiaci z 2. B Kamil a Janka, ktorých o prvej pomoci učí kriedou nakreslený psík – zdravotník Emil. Každá z kapitol je venovaná jednej téme ako pitný režim, zdravá strava, uštipnutie hmyzom, hygiena či úrazy pri športovaní a hre. Deti sa tak hravou formou dozvedia napríklad aj to, že lieky nie sú cukríky a tiež čo majú robiť v prípade zranenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #úrazy #Kamil a psík zdravotník

+ Zdieľanie času s blízkymi posilní vaše šťastie a pohodu.
Dôkladný výskum pred investíciou sa vyplatí...

+ Zabudnite na stres a strach, pokúste sa to prekonať.
Budete robiť podvody, nečudujte sa keď to niekto urobí...