Čoho sa muži najviac obávajú počas tehotenstva ich partneriek?

Tehotenstvo rozbúri hormóny, zmení telo, mozog a život.

06.09.2017 09:00
tehotenstvo, tehotná žena Foto:
Termín pôrodu sa blíži, stresujú aj muži.
debata (1)

A hoci muži spomínané prvé dve komplikácie neprežívajú, cítia účinky tehotenstva a nie sú ušetrení ani posledných dvoch problémov. V mnohých prípadoch príchod dieťaťa vyvoláva otázky, strach a stres. Bude dieťa dobre napredovať? Aká bude úloha páru po narodení dieťaťa? Ako sa vysporiadať s tým, že namiesto jedného dieťaťa sú zrazu dve deti? Otec má deväť mesiacov na to, aby o tom všetkom premýšľal, píše francúzsky denník Le Figaro.

Akonáhle sa prvý okamih radosti po narodení dieťaťa skončí, mužský mozog začne pracovať. „Keď sme sa dozvedeli, že sa staneme rodičmi, zrazu sa objavila nutnosť presťahovať sa z dvoch izieb na piatom poschodí bez výťahu. Objavil som byt našich snov, kam sme sa mali presťahovať týždeň pred očakávaným termínom pôrodu. Ľudia, s ktorými sme menili byt, nám ráno v deň sťahovania telefonovali: ‚Dnes to nejde, narodilo sa nám dieťa‘,“ hovorí Julien (35). Jeho syn má teraz tri roky.

Fabien sa zasa počas tehotenstva jeho partnerky najviac obával, aby nepotratila. „Možnosť potratu ma prenasledovala celé noci. Tiež som mal strach z toho, aby dieťa nemalo nejakú telesnú vadu. Potom som sa obával, že sa niečo stane pri pôrode, že bude potrebné voliť medzi životom matky alebo dieťaťa alebo, že bude nutný cisársky rez,“ hovorí.

Cedric, otec malého dievčaťa, tajne dúfal, že budú mať ďalšiu dcérku. Napokon sa narodil chlapec. „Pre mňa to bola veľká neznáma. Často sa hovorí, že syn má lepší vzťah k matke a dcéra zase k otcovi. Žena v sebe nosí dieťa deväť mesiacov, ale otec si s ním musí vytvoriť vzťah až po narodení,“ opísal Cédric.

Keď sa muži stávajú otcami, podliehajú pochybnostiam a vzniká množstvo existenčných otázok. Tridsaťpäťročný Bruno sa sám pýta, či bude jeho potomkovi nápomocný počas jeho životnej cesty. „Môžem ho sprevádzať tam, kam bude potrebovať, bude mi dôverovať, ochránim ho?,“ pýta sa.

Každý otec mal vlastný život predtým, ako dieťa prišlo na svet a potom ho bude mať takisto. Preto nie je nič zvláštne spýtať sa, ako to bude, keď sa narodí dieťa. Pred narodením synčeka sa Adrien pýtal: „Nezničí jeho príchod všetko, čo som vybudoval? Prijať novú bytosť do rodiny, do vzťahov s partnerkou, je veľmi problematické. Otázka, ako bude vyzerať partnerský vzťah, vyvstáva veľmi oprávnene,“ usudzuje Adrien.

Podľa Adriena majú rodičia dve možnosti: zostať verní staršiemu životu a odmietnuť nový rytmus vnútený dieťaťom, alebo sa prispôsobiť. „Snažili sme sa so ženou zachovať náš vzťah neporušený, ale bolo jasné, že to nebude fungovať. Až keď sme sa úplne podriadili rytmu nastolenému dieťaťom a upustili sme od našej starej koncepcie partnerského vzťahu, bolo zrazu všetko jednoduchšie,“ hovorí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #muži #hormóny #obavy

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Nové príležitosti na zlepšenie financií sú...

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...