Školský rok sa začal! Ako všetko zvládnuť bez stresu?

Cesta do školy, povinnosti, krúžky aj noví kamaráti. Na malého školáka toho môže byť zrazu priveľa, stojte pri ňom.

04.09.2017 07:00
škola, žiak, potreby, náklady Foto:
Škola sa začína, povinností pribúda.
debata

Ako sa dostať do školy? Starší školáci, ktorí už budú chodiť do školy bez vás, by si mali ešte počas prázdnin či počas prvých školských dní niekoľkokrát prejsť spolu s vami trasu: byt – škola. Nevoľte tú najkratšiu cestu, ale najbezpečnejšiu. A trvajte na jej dodržiavaní.

Zaujímajte sa! Od samého začiatku sa pýtajte dieťaťa, ako sa cítilo v škole, čo zažilo, s kým sa hralo cez prestávku, ako trávilo deň po vyučovaní. Namiesto „otrepanej“ otázky: „Čo bolo v škole“, na ktorú sa zvyčajte dočkáte stručnej odpovede, to však skúste inak. Dieťaťu opíšte váš deň, spomeňte nielen to, čo sa vám podarilo, ale aj to, čo vás nahnevalo alebo čo ste pokazili. Ratolesť tak bude mať menej zábran hovoriť aj o neúspechoch či konfliktoch v škole.

Pri príprave vecí na vyučovanie si aspoň počas prvých dní pomáhajte zoznamom. Nenechávajte túto povinnosť iba na dieťa, pretože veľa vecí v jeho taške nemusí skončiť. S vašou pomocou nebude mať potom v škole stres z toho, že si zabudlo tenisky na telesnú alebo lístok na obed.

Miesto, čas a kľud na domáce úlohy. Stanovte si nejaký úsek dňa, kedy sa úlohy robia. Dieťa by malo nadobudnúť v ich plnení istú rutinu, ktorú si po pár týždňoch osvojí. Nebudete tak musieť neskoro večer bojovať s unaveným školákom, ktorý si zabudol napísať úlohu z nejakého predmetu. Dbajte o to, aby dieťa malo svoj kútik, kde sa môže rozložiť a bez vyrušovania pracovať. Malému školákovi vždy úlohy skontrolujte, prípadne pomôžte, ak mu robia problémy.

Čas na prácu, oddych, záľuby či kamarátov – to všetko sa musí do dňa školáka zmestiť. Myslite na to, že potrebuje aj oddych, kedy si môže zvoliť činnosť podľa seba. Nesnažte sa mu zorganizovať každú minútu dňa. Aj pri výbere krúžkov myslite na to, že dve poobedia v pracovnom týždni by mal mať školák voľno. Na druhej strane, nenechajte ho každé poobedie len tak doma pred televízorom či za počítačom, čas strávený s tabletom či telefónom by u predškolského veku nemal byť dlhší ako 30 minút denne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #škola #povinnosti #školák #otázky

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...