Mobil pre vašu ratolesť? Kedy je ten správny čas?

Moderné technológie neobchádzajú ani našich najmenších. Niekedy prekvapia tým, že tablet či mobil ovládajú lepšie ako samotní dospelí. Otázka však znie, kedy dať deťom do rúk elektronické hračky? Existuje správny vek na to, kedy dať vášmu potomkovi mobil?

17.08.2017 07:00
matka, dieťa, školák, škola, tablet Foto:
S tabletom sa deti dnes stretávajú už od útleho veku. Kedy je ten správny na mobilný telefón?
debata

Na portáli Mumsnet, z ktorého cituje Daily Mail, nedávno prebehla diskusia o tom, kedy je ten správny čas vložiť dieťaťu do rúk mobil. Má zmysel dávať dieťaťu mobil ešte pred nástupom do školy? V zozname žien, ktoré sa vložili do debaty, sa objavila aj mamička, ktorá tak spravila. Jej syn mal telefón vo veku piatich rokov. „Ale len na volania a posielanie správ starým rodičom,“ uviedla s odvolaním sa na to, že jej syn je bystrý a učil sa písať ešte pred nástupom do školy.

Väčšina rodičov sa však zhodla, že mobil patrí deťom do rúk až po určitom období školskej dochádzky. Kým časť ho vkladá do rúk hneď ako prváčik nastupuje do školy, ďalší čakajú zhruba do dovŕšenia veku 8 až 10 rokov.

„Keď nastúpila do prvej triedy, každé ráno sme dcéru vozili do školy a potom po ňu prišli. Nepotrebovala mobil. Až v tretej triede, keď už som si trúfla pustiť ju zo školy aj samu alebo v sprievode spolužiačok, sme jej dali mobilný telefón,“ hovorí Eva z okresného mesta so zhruba 20-tisíc obyvateľmi.

Petra z Bratislavy chodí pre obe deti do školy denne na striedačku s manželom. A to aj napriek tomu, že starší syn Šimon má už dvanásť rokov. „Vo väčšom meste je to iné. Jasné, že mám o deti strach. Určite raz príde čas, keď začnú chodiť do školy mestskou hromadnou dopravou. Aspoň raz za čas. Ale ešte nenastal,“ vysvetľuje. Napriek tomu (alebo možno práve preto) obe jej deti majú mobil už od veku šesť rokov. Pre Petru je to vraj istý druh poistky, keby sa niečo udialo v škole. Prípadne ak deti idú na víkend ku starým rodičom.

Dôležité je však aj nastavenie pravidiel pri používaní mobilu. Na portáli Mumsnet sa objavili rodičia, ktorí deťom síce mobil dali, ale pri príchode domov ho musia nechať v kuchyni alebo v obývačke na stole. „Žiadne hranie sa na mobile alebo nezmyselné volania či chatovanie. Tak to nefunguje. Mobil máme ako funkčnú vec,“ napísala jedna z užívateliek. Podľa nej majú deti dostatok zábavy v televízii či na počítači, ktorý je dnes už súčasťou takmer každej domácnosti. Aj preto si myslí, že tráviť čas s mobilom v ruke by deti tak skoro nemali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #dieťa #vek #rodič #čas #vhodný čas

+ Vyberajte vhodný typ hydratácie práve pre svoju pokožku.
Šetrite, avšak si dávajte pozor na čom šetríte....

+ Nájdite čas na relax, zmierni to stres.
Úspech v podnikaní je blízko, verte svojim schopnostiam....