Závislosť detí od digitálnych prístrojov vraj môže byť aj užitočná

Rodičia, ktorí sa snažia obmedziť čas, ktorý ich potomkovia trávia pred displejmi rôznych elektronických zariadení, by sa mali znovu zamyslieť.

10.08.2017 09:30
deti, počítač, notebook, laptop Foto:
Trávi vaše dieťa veľa času pred počítačom?
debata

Podľa bývalého riaditeľa britskej spravodajskej služby GCHQ Roberta Hannigana, môže byť v stávke národná bezpečnosť. Krajina totiž potrebuje mladých ľudí, ktorí sú v digitálnom svete ako doma. Hannigan to povedal v rozhovore s britským denníkom The Daily Telegraph.

„Ak sa vám zdá, že dovolenku trávite neúspešnými pokusmi odtrhnúť svoje deti od wi-fi alebo od digitálnych prístrojov, nezúfajte. Vaše chabé rodičovské schopnosti deťom možno pomáhajú a zároveň zachraňujú krajinu,“ dodal Hannigan, ktorý GCHQ opustil začiatkom roka.

Rodičia sa podľa neho často boja virtuálneho sveta, pretože mu nerozumia tak, ako ich deti. „Potrebujeme mladých ľudí, ktorí tento digitálny svet skúmajú, rovnako, ako objavujú fyzický svet,“ uviedol Hannigan. Dodal, že v Británii je „zúfalý nedostatok“ ľudí s počítačovými zručnosťami. Preto sú podľa neho nepriatelia často v predstihu.

Hackeri v uplynulých mesiacoch podnikli napríklad útoky na britský parlament a štátne zdravotníctvo. Poslanci, ich asistenti a nemocnice sa nedostali do svojich počítačových systémov plných citlivých informácií, pripomenula agentúra Reuters.

Januárová správa servera Indeed, ktorý sprostredkováva prácu uvádza, že v Británii je druhý najmenší počet bezpečnostných počítačových expertov na svete. Dopyt zamestnávateľov po týchto odborníkoch je tak naplnený len z jednej tretiny, píše sa v správe. Vláda preto vo februári otvorila Národné kybernetické bezpečnostné centrum. Stredisko je súčasťou GCHQ a má pomôcť tento nedostatok odstrániť.

Hannigan súdi, že ešte nie je neskoro na to, aby sa zapojili aj rodičia. Radí im, aby si zaobstarali Raspberry Pi – malý počítač určený na to, aby sa na ňom mladí ľudia naučili programovať – ​​a pracovali na ňom spolu so svojimi potomkami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #deti #bezpečnosť

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...